Política 16/02/2012

Artur Mas, a 'Le Monde': "Catalunya podria ser perfectament un estat dins de la Unió Europea"

Presidència difon l'entrevista del president del Govern que publica aquest dijous a la tarda el vespertí francès. Hi assegura que la despesa de la Generalitat s'ha reduït un 8% el 2011 "sense amenaçar l'essència de l'estat del benestar"

Ara
3 min
Captura d'imatge de la pàgina de 'Le Monde' que publica l'entrevista a Artur Mas

BarcelonaQue ho sàpiga tot França: el president de la Generalitat opina que "Catalunya podria ser perfectament un estat dins de la Unió Europea". Ho diu Artur Mas en una entrevista titulada amb aquesta frase al diari parisenc 'Le Monde' difosa aquest dijous a la tarda pel departament de Presidència, que ho ha fet saber en un comunicat de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I, malgrat que la nota de premsa destaca la frase de Mas segons la qual la despesa de la Generalitat s'ha reduït un 8% el 2011 "sense amenaçar l'essència de l'estat del benestar", el diari parisenc posa al títol i al subtítol l'opinió del president del "govern regional" sobre les possibilitats del país de ser independent algun dia. "El president del govern regional de Catalunya no descarta fer un referèndum", anuncia el subtítol, tot i que a l'interior del text es descobreix que es refereixen –amb certa ambigüitat– a una eventual consulta sobre el pacte fiscal.

Tres preguntes directes sobre l'independentisme

El text de 'Le Monde' arrenca afirmant que "des que va tornar Catalunya a la falda del nacionalisme el novembre de 2010, Artur Mas ha proclamat l'obertura d'una fase de transició nacional". I quan li demanen, en la primera pregunta, si és hora que Catalunya "s'emancipi" d'Espanya, el president del Govern respon: "Catalunya té autonomia des de fa trenta anys i això ha funcionat bé fins ara, però aquesta etapa s'acaba. No ens permetrà obtenir més autogovern. Cal marcar un nou camí."

Sobre si Catalunya està preparada per votar per la independència, Mas diu que "una part de la població sempre ha estat independentista i una altra part s'hi ha tornat a causa de les dificultats del país per trobar el seu lloc a Espanya".

Independentista "a títol personal"

Ara bé, quan li demanen que digui si ell és "en aquest tren", respon que sí "a títol personal". És aleshores quan diu que Catalunya podria ser un estat dins de la UE, que seria "l'Holanda del sud". Tanmateix, adverteix que "políticament és força més complicat, perquè Catalunya té una societat molt mixta, ja que més de la meitat dels ciutadans tenen orígens espanyols o extraespanyols. No s'està de recordar que Catalunya pertany a l'estat espanyol "des de fa 500 anys, des de fa 300 anys per la força, després d'haver perdut batalles i guerres". Però també admet que "moltes empreses catalanes tenen el mercat natural a Espanya" i que "hi ha molts interessos creuats".

El pacte fiscal, "fi del principi de solidaritat entre regions espanyoles"?

La fórmula del pacte fiscal i una nova relació amb Espanya –"un estatus diferent, que té sentit en la construcció europea actual"– apareixen, a la quarta pregunta, com a possible solució al problema, sense arribar a la independència. Mas defensa que s'ha d'anar cap a unes relacions polítiques en què hi hagi "més Europa, menys estats centrals i més governs territorials. Una Europa més federal amb més poder de Brussel·les i menys poder a París, Madrid i Berlín, però més poder a Barcelona o Tolosa de Llenguadoc".

I, mentrestant, el pacte fiscal "ajudaria" el govern català a crear llocs de treball i rellançar l'economia, que Mas presenta com la seva "primera prioritat, fins i tot per davant del pacte fiscal" per ell mateix.

Aleshores li toca defensar el pacte fiscal, que els entrevistadors consideren "la fi del principi de solidaritat entre regions espanyoles". "No –respon el president català–. Un cop recaptats els impostos, nosaltres pagaríem al govern espanyol les quantitats destinades a pagar a l'Estat els serveis que faci a Catalunya, però també una part en concepte de redistribució per a les regions menys productives."

Prou força per fer un referèndum sobre el pacte fiscal

I, malgrat que insisteix que intentarà la via de la negociació amb el PP pel pacte fiscal i que admet que sap que no tenen força a Madrid per obligar el govern de Mariano Rajoy a fer el que Catalunya demani, assegura que encara no es planteja el referèndum però adverteix que, a Catalunya, "tindria més suport per convocar-lo".

stats