CONSELL NACIONAL DE CDC
Política 28/01/2012

Mas reitera que el futur de Catalunya passa per la transició nacional

El president de la Generalitat assegura que la primera parada en aquesta ruta és el pacte fiscal

Acn
3 min

Cerdanyola del VallèsEl president de la Generalitat i secretari general de CDC, Artur Mas, ha afirmat que la transició nacional, amb el pacte fiscal com a primera aturada, són els dos elements principals del futur polític de Catalunya. Mas, que ha participat en el Consell Nacional de CDC a l'Hotel Campus de la UAB, ha destacat que Convergència haurà de donar una "atenció especial" a aquests dos conceptes durant els propers anys, amb la intenció de crear grans consensos que facin avançar el país cap al dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Precisament el Consell Nacional ha aprovat la ponència política que s'haurà de discutir al proper Congrés de la formació i on s'apunta a un camí cap a la plena sobirania. L'esborrany de la ponència política, un dels dos que ha rebut aquest dissabte el vistiplau del Consell Nacional per ser debatut al proper Congrés, situa el centre de la política catalana en el sobiranisme. "Només la sobiranització de Catalunya permetrà continuar la tradició modernitzadora que no s'hauria d'haver perdut mai", es pot llegir al text de la ponència. De fet, CDC s'ha marcat el repte de redefinir els valors del sobiranisme per adaptar-lo a la conjuntura del segle XXI, "sense apropiar-se el procés en exclusiva". La voluntat dels convergents és sumar amplis consensos en aquest camí de transició nacional.

Artur Mas ha parlat aquest dissabte de dues etapes: el curt termini, amb el pacte fiscal com a protagonista; i la cursa de fons, amb una transició nacional de la qual "es desconeix on acabarà". Mas, que ha participat al Consell Nacional per darrera vegada com a secretari general de CDC -a partir del proper Congrés substituirà Jordi Pujol com a president del partit-, ha parlat de la necessitat de construir aquest procés deforma conjunta entre la societat i els representants polítics. Centrant el discurs majoritàriament en el pacte fiscal, Mas ha demanat al PSC i al PPC que "no siguin menys, ni més dèbils, ni més tebis que els seus homòlegs d'Euskadi". En aquest sentit, el president de la Generalitat ha animat els 400 consellers nacionals presents a Cerdanyola del Vallès a "posar tota la carn a la graella" per fer avançar aquest desig de plena sobirania econòmica.

El secretari general de CDC ha apel·lat als valors i a les actituds perquè els catalans superin els moments difícils que viuen actualment. Valors que surten reflectits a l'esborrany de ponència política i entre els quals destaquen "la llibertat, l'esforç i el treball, la solidaritat, la justícia social, la inclusió, la creativitat o l'excel·lència". Segons Mas, és precisament en el terreny dels valors en el qual es pot recolzar el país per tornar a créixer.

Una cruïlla històrica

La ponència política que serà debatuda en el proper Congrés de CDC parla d'una "cruïlla històrica". Un moment clau pel país en el qual saber cap on anar resultarà fonamental perquè Catalunya ocupi un paper líder en el futur. Per això, es proposa la celebració de dues convencions polítiques, una que tingui en compte els valors, la cultura i la identitat del país, i una altra que centri els seus esforços en abordar la reactivació econòmica i la defensa de l'estat del benestar.

Precisament aquest últim punt ha estat llargament abordat per Artur Mas durant la seva intervenció. El president del Govern ha recordat que l'austeritat és un valor irrenunciable, "no només conjunturalment", però que necessita d'altres eines per fer créixer el país. Així, Mas ha lamentat que el debat social i polític se centri tant en les "retallades" i que no es faci un debat conjunt amb les reformes estructurals que està abordant la Generalitat. "Les lleis òmnibus, el nou disseny dels plans de formació professional i les mesures per lluitar contra el fracàs escolar i l'impuls de la innovació i la recerca", són alguns dels projectes en els quals la Generalitat confia per avançar cap a un canvi del model productiu.

La responsabilitat de l'Estat en aquestes reformes estructurals és clau. Entre d'altres, Mas ha insistit en la necessitat de reformar "urgentment" el mercat laboral per combatre taxes d'atur que superen el 20% tant a l'Estat com a Catalunya. De totes maneres, el secretari general de CDC s'ha congratulat que a Europa tots els governs ja hagin assumit que l'austeritat és necessària -també el govern espanyol-, però ha lamentat que aquesta opinió encara no hagi arribat a algunes comunitats autònomes espanyoles, entre les quals no es troba Catalunya.

stats