SANT JORDI
Política 23/04/2011

Les crides a la unitat, amb matisos, pel fons de competitivitat marquen el Sant Jordi dels polítics

Mas reclama que les municipals no impedeixin l'entesa entre les forces catalanes i Nadal insta al Govern a negociar sense "tacticisme". PP, ERC i ICV critiquen de nou les retallades de l'executiu

Roger Tugas
3 min
Artur Mas durant la compareixença al Palau / ACN

BarcelonaTant el president del Govern, Artur Mas, com el cap de l'oposició, Joaquim Nadal, han volgut passar de puntetes pel debat polític en una Diada com la de Sant Jordi, que han definit de "concòrdia", però això no ha impedit les seves referències –més o menys velades i amb molts matisos– al principal motiu de disputa actual, l'exigència de cobrar els 1.450 milions del fons de competitivitat. La resta de forces, durant l'austera recepció al Palau, han opinat sense tants miraments.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas és qui menys ha concretat, però sí ha tornat a requerir al PSC que estigui al seu costat en les negociacions amb el govern espanyol. Segons el president, Sant Jordi "uneix el poble català entorn a bones virtuts i bones actituds" i espera que aquest "bon esperit vagi arrelant", malgrat la proximitat de les eleccions municipals, per ser "capaços de fer coses tots plegats en defensa dels millors interessos del nostre poble i país". Nadal, per la seva banda, ha assegurat no li "consta" que els 25 diputats a Madrid del PSC hagin rebut la proposta no de llei d'ERC per reclamar el fons –els republicans afirmen que els socialistes, a diferències de CiU i ICV, no la volen signar–, però ha reiterat que la seva prioritat és que "el Govern negociï", via on tindria el seu suport, mentre que ha rebutjat que la disputa tingui lloc "des del tacticisme d'iniciatives parlamentàries diverses".

Curiosament, dos polítics ideològicament a les antípodes, com són la presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, i l'alcaldable per Barcelona d'ERC, Jordi Portabella, han coincidit a comentar en la mateixa línia l'entrevista de Mas a l'AvuiAvui en què el president assegura que la gent entén les retallades "perquè a casa seva han fet el mateix”. Ambdós han assegurat que les famílies "no han retallat en allò imprescindible" com "salut o educació". A partir d'aquí, Sánchez-Camacho ha fixat com a "principal prioritat" la "creació de llocs de treball", mentre que Portabella ha cridat a "totes les forces polítiques perquè se situïn al costat del Govern en la negociació pel fons de competitivitat", però ha instat l'executiu a convocar-les per anar juntes a Madrid. "El PSC ha de fer més de PSC que de PSOE i el PP ha d'entendre que estan per davant els interessos de Catalunya que els electorals", a assenyalat com a reptes per assolir "un pacte fiscal i un acord que molt probablement després s'haurà de ratificar per referèndum".

Finalment, l'alcaldable d'ICV-EUiA a Barcelona, Ricard Gomà, ha criticat "l'ambició del Govern per desmantellar l'estat del benestar", mentre "no dóna resposta en matèria de justícia social" davant una "crisi injusta" que paga qui no l'ha provocat. En aquest sentit, ha cridat a mantenir les "dinàmiques de mobilització ciutadana" contra les retallades i ha fixat les eleccions del 22-M com una "oportunitat" per frenar-les.

Menys sobiranisme per Sant Jordi

Sánchez-Camacho i el diputat de Ciutadans Jordi Cañas han coincidit també a reclamar que es buidi de reivindicació nacional la Diada d'avui. La dirigent popular ha identificat Sant Jordi com una "Diada plural, com la societat, que no s'ha d'aprofitar per interessos independentistes". Per la seva banda, Cañas ha reclamat que el 23 d'abril sigui la Diada de Catalunya, enlloc de l'11 de setembre, perquè el dia d'avui significa "concòrdia i generositat, el que defineix Catalunya". Ha desitjat igualment –en aquest cas, en castellà– que "els ciutadans s'acostin a la cultura sense fronteres", tampoc de "linguístiques".

stats