ACORD DE LEGISLATURA
Política 19/12/2012

Mas i Junqueras signen el pacte i el presenten com "un acord que crida a l'esperança"

Els presidents de CiU i ERC segellen un acord de legislatura històric al Parlament que inclou celebrar una consulta sobre l'autodeterminació

O. March / R. Tugas
2 min
Artur Mas i Oriol Junqueras segellen el pacte de governabilitat / PERE TORDERA

BarcelonaAcord històric al Parlament. Artur Mas i Oriol Junqueras han segellat aquest dimecres al matí el pacte CiU-ERC de governabilitat per aquesta legislatura en una cerimònia solemne al Parlament. Aquest acord inclou fer una consulta sobre la independència l'any 2014.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És un acord que crida a l'esperança". Aquesta ha estat una de les últimes frases que ha proclamat Artur Mas en la solemne cerimònia al Parlament que ha servit per tancar el pacte amb Oriol Junqueras per la governabilitat catalana. "Ha arribat el moment que molta gent estava esperant", ha expressat Mas referint-se a l'exercici del dret a l'autodeterminació que en aquests propers anys es plasmarà a través d'una consulta.

El president en funcions serà investit aquest divendres després del debat d'investidura. "El mandat clar era que ens entenguéssim", s'ha referit d'aquesta manera al pacte.

Just després de la signatura, Junqueras ha circumscrit l'entesa en la situació de crisi econòmica i en la seva "obligació d'ajudar la gent del nostre país" intentant "posar al seu servei les millors eines possibles", que identifica amb les eines pròpies d'un estat. "Pretenem posar el futur de Catalunya en mans dels ciutadans de Catalunya", ha insistit el líder republicà, que ha subratllat la voluntat de "consultar-los democràticament" el 2014, llevat que "les dues forces [CiU i ERC] creguin que s'ha de prorrogar la consulta".

Junqueras, però, ha deixat clar que es pretenen implicar moltes forces més enllà dels dos partits en el procés. "Estem davant una oportunitat extraordinària", ha assenyalat, que "implica el conjunt de les forces compromeses amb el dret a decidir i les associacions empresarials i sindicals". Ha citat explícitament en aquest sentit ICV, la CUP, l'UGT, CCOO, la Cecot, Òmnium, l'AMI o l'ANC, entre altres. "Només amb el compromís dels ciutadans de Catalunya assolirem aquest objectiu", ha deixat clar.

stats