PLE DEL PARLAMENT
Política 15/10/2014

Mas i Junqueras evidencien al Parlament el seu allunyament

El president de la Generalitat sosté que el seu 9-N alternatiu és "l'única manera" d'exercir el dret a decidir en la data fixada i avisa al líder d'ERC que mantenir la consulta com estava prevista suposava "desobeir i no votar"

Oriol March / Roger Mateos
2 min
Artur Mas s'ha sotmès aquest dimecres a la sessió de control al president de la Generalitat al Parlament / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, han exhibit aquest dimecres al ple del Parlament el seu allunyament. En la sessió de control al president de la Generalitat, Junqueras l'ha acusat obertament d'haver "trencat" la unitat sobiranista en aparcar els plans per celebrar la consulta en els termes inicialment previstos. Mas ha replicat que el 9-N, amb el seu pla alternatiu, hi haurà urnes i paperetes i es podrà votar, mentre que la proposta de Junqueras suposava "desobeir i no votar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha indicat que la consulta alternativa del 9-N que va presentar ahir és "l'única manera" d'exercir del dret a decidir. "Val la pena intentar-ho", ha assenyalat en resposta a Quim Arrufat, diputat de la CUP, que li ha retret que retirar la consulta tal com estava acordada i convocada ha estat un "engany", i ha carregat contra un "excés de tacticisme" per part del Govern i d'altres formacions. "Serà un dia importantíssim per orientar l'etapa definitiva del procés sobiranista", ha assenyalat Mas en resposta al primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

Interpel·lat per Arrufat sobre la nova formulació del 9-N, Mas li ha respost que "ja està en marxa". "Aquelles coses necessàries per anar endavant ja les estem fent. "El compromís del Govern és que hi hagi locals oberts, urnes i paperetes. No és això el que vol la majoria del poble de Catalunya?", ha apuntat el president.

"Tenim molt capital acumulat, i correm el risc de perdre'l", l'ha advertit el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, que s'ha mostrat preocupat per la falta de consens. Herrera ha indicat que, si no és capaç de "refer" la unitat, el que ha de fer Mas és "convocar eleccions". "La consulta definitiva, i està escrit des de fa un any i mig des del Consell Assessor per a la Transició Nacional, són unes eleccions si l'Estat ho impedeix tot", ha apuntat el president, que ha assenyalat que no ha renunciat a fer la consulta.

Si el debat de Mas amb Arrufat i Junqueras ha estat agre, el cos a cos amb Herrera encara ha estat més intens. El líder ecosocialista l'ha acusat d'anar "amb el martell a la mà" i de destruir la unitat. Mas s'ha pres malament aquesta afirmació i ha insinuat que el gran beneficiat de l'actitud d'ICV és el govern de l'Estat. "Vostè ho intenta enfonsar tot, en aquest moment", ha denunciat Mas.

stats