DRET A DECIDIR
Política 30/08/2014

Avís de Mas: "En l'hora gran de Catalunya no es pot liderar des de la tàctica petita dels partits"

El president de la Generalitat, davant del consell nacional de CiU, es desvincula de Pujol: "Fa més de deu anys que no pren les decisions a la federació"

Oriol March
3 min
Artur Mas, al consell nacional de CiU / CÈLIA ATSET

Cerdanyola del VallèsEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet una crida a la unitat al voltant del 9-N. "Quan les coses es fan bé i les fem junts, els resultats són millors. Ens convé que ho tingui clar tothom en el nostre país ara que arriba l'hora gran de Catalunya. Tot això no es pot liderar des de la tàctica petita dels partits", ha indicat Mas, que també s'ha referit al cas Pujol, del qual s'ha volgut desvincular: "Fa més de deu anys que Pujol no prenia decisions a CiU". "És molt important separar bé el present del passat. Estem fent les coses molt millor que en el passat. Dels grans errors se'n pot aprendre", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hi ha una voluntat real de diàleg amb l'Estat? Sí, hi és. Els diputats catalans a favor de la consulta van anar a Madrid amb la mà estesa per acordar la consulta? Sí. La resposta de l'Estat va ser que no a tot? Desgraciadament, també. Aprovarem al Parlament una llei de consultes per poder emparar la consulta del 9-N? Sí, l'aprovarem amb una molt gran majoria perquè s'hi afegirà el PSC, i això hauria de fer reflexionar l'Estat. I a partir d'aquesta llei, el president convocarà la consulta? La convocarà", ha volgut deixar clar Mas.

"El que ha de fer el govern espanyol és respectar la majoria social catalana. Respectar el consens polític català, la majoria parlamentària catalana i respectar el dictamen del CGE, i amb això la consulta es pot fer. No cal allargar-se més. Si ells volen, això és perfectament possible. És un tema d'estricta voluntat política", ha considerat el president, que ha considerat que "ens trobarem al final del camí" si el TC suspèn la llei de consultes catalana.

"Quins són els nostres quatre grans reptes? Aixecar el país econòmicament, salvar i apuntalar l'estat del benestar, ser transparents (regeneració democràtica a fons) i exercir el dret a decidir", ha apuntat Mas, que ha considerat que ja s'han registrat "avenços" en les dues últimes legislatures.

"A un servidor públic se li pot demanar (i sé que no és massa popular) un vot d'honestedat, però no un vot de pobresa. Això ho fan els franciscans. Què vull dir amb això? Cal reconèixer que la feina d'un servidor públic té responsabilitat i ha de tenir una retribució justa i apropiada", ha indicat en l'àmbit de la transparència.

L'estrena d'Espadaler

El nou secretari general de CiU, Ramon Espadaler, s'ha estrenat en el càrrec amb un discurs davant del consell nacional conjunt de la federació, el primer que celebra el partit després de l'esclat del cas Pujol. "Cal més autoexigència ètica en l'exercici de les nostres responsabilitats", ha assenyalat.

"Estem compromesos amb el dret a decidir, que volem exercir amb l'empara de la legalitat. S'impulsarà una consulta en aquesta legislatura, i es farà d'acord amb la legalitat. La transició nacional cap a un estat propi passa per seguir formant part d'Europa", ha indicat Espadaler en referència al procés sobiranista, al mateix temps que tornava a ressaltar la "voluntat de diàleg" amb el govern espanyol. "En cap cas els anuncis del govern espanyol de dur el referèndum al Tribunal Constitucional (TC) ens farà desistir de la nostra voluntat d'anar cap a una consulta legal", ha considerat.

Espadaler ha presentat la renúncia a la presidència del consell nacional democristià i ha estat nomenat membre del comitè de govern del partit per assentiment. Abans no podia formar part d'aquest òrgan executiu pel règim intern d'incompatibilitats de càrrec vigent a Unió. El partit té previst triar un substitut a finals de setembre.

stats