CANVI DE CICLE
Política 12/10/2013

Mas: "La justícia social i el benestar són intrínsecs del país que entre tots plegats hem de construir"

El president de la Generalitat defensa en la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental que "la nació no és un concepte retòric ni teòric, sinó que la fan totes les persones"

Acn
2 min

Vilanova i la GeltrúEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que "la justícia social i el benestar són intrínsecs del país que entre tots plegats" s'ha de construir. Mas ha presidit aquest dissabte la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, que aquest any té com a lema 'Alternatives davant la crisi, el valor dels nostres drets'. Sense fer referències al 12 d'Octubre, ha afirmat que "Catalunya des d'un punt de vista de nació no té sentit si no és una nació justa i benestant". Mas també ha mostrat el seu compromís en aquesta jornada amb el pla integral del Govern en salut mental, en el qual treballen la majoria de departaments de l'executiu. Mas ha apuntat que en la mesura que la situació econòmica i política del país millori intentaran posar recursos allà on fan falta. "La nació no és un concepte retòric ni teòric, sinó que la fan totes les persones", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president ha lamentat que el Govern ha de gestionar el mateix que fa tres anys i atén les mateixes persones i problemes de salut o d'ensenyament "amb un 20% menys de diners dels que hi havia". "Com es pot atendre la mateixa gent o més, perquè la crisi colpeja, amb un 20% menys de diners?", ha preguntat. En aquest sentit, ha apuntat que s'ha de millorar la situació general i amb menys diners intentar fer el mateix que es feia o una mica millor, i si es pot fer encara més.

Millorar en el terreny de la salut mental

Mas ha assegurat que la implicació del Govern per millorar en el terreny de la salut mental està a dalt de tot del mateix executiu. "Si aquest pla de salut interdepertamental després de 10 anys està arrancant seriosament és perquè hi ha una consciència entre tots els departaments afectats i el lideratge de Presidència que cal actuar coordinadament en aquest sentit". Un dels compromisos existents en aquest terreny és que a partir de l'1 de gener del 2015 totes les places de llar residencial de persones amb problemes de salut mental tindran un règim concertat. "Es passarà del règim de subvenció al de concertació", han explicat fonts coneixedores de l'acord.

El cap de l'executiu ha destacat que volen donar el màxim relleu institucional al desenvolupament del pla integral i ha remarcat que tots els departaments saben que des de Presidència se'ls insta a fer la millor feina. "Això és un compromís gran per part nostra i espero que sigui operatiu". Mas s'ha compromès a fer una revisió cada cert temps per parlar dels avenços en aquest pla integral. Així mateix, el president ha demanat que ningú esperi miracles: "Espereu una feina seriosa, avenços que potser seran petits, però la suma de molts avenços petits pot fer una cosa gran". "Miracles amb un 20% menys de pressupost no en podrem fer", ha apuntat.

stats