Política 09/02/2015

Mas insisteix en el caràcter "privat" del cas Pujol i es desvincula de la fortuna oculta de l'expresident

El president de la Generalitat assegura que no ha estat citat en cap cas de corrupció i defensa que si és imputat serà per "haver posat les urnes"

O. March / F.casas
3 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, durant la seva compareixença al Parlament / JORDI BEDMAR

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dilluns en la seva compareixença a la comissió parlamentària que investiga el cas Pujol que va conèixer el contingut de la confessió de l'expresident el mateix matí del dia que es va fer pública. "En cap moment vaig voler frenar-ho", ha apuntat Mas, que ha indicat que va demanar a Pujol que fes pública la carta en què confessava una fortuna oculta a l'estranger a la tarda i no al matí perquè aquell dia Convergència tenia previst anunciar la nova composició de la seva direcció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És un tema personal seu i no va més enllà de la seva família", ha indicat el president de la Generalitat en la seva primera intervenció. "No té res a veure amb CDC, amb CiU, amb el Govern ni amb mi mateix. És un tema que es mou en l'esfera personal i familiar", ha apuntat Mas. "Una cosa és que les conseqüències siguin públiques i una altra és que ho siguin les causes. La causa d'aquesta confessió no té res a veure amb CDC, CiU, el Govern i jo. El més perjudicat sóc jo. Ho noto en les meves carns. Jo tinc l'obligació i el dret de dir que les causes d'aquella confessió són privades i familiars", ha afegit.

Mas ha tret pit per haver donat explicacions sobre qüestions relacionades amb les males pràctiques al llarg dels últims anys. "En el meu cas concret, he contestat sobre temes de corrupció, transparència i regeneració fins a 21 vegades en les sessions de control de cada 15 dies al Parlament", ha apuntat el líder de CiU, que també ha recordat les dues cimeres celebrades amb els organismes de control democràtic que hi ha a Catalunya a principis de 2013.

El president de la Generalitat ha volgut recordar que no ha estat citat com a testimoni en cap cas de corrupció, i ha indicat que si se l'imputa en els propers mesos serà per "haver posat les urnes", en referència a la querella presentada per l'Estat per la jornada de participació del 9-N.

Mas ha admès que va ser beneficiari d'un compte del seu pare a Liechtenstein després que pràcticament tots els grups de l'oposició li hagin preguntat sobre la qüestió. El president, però, ha apuntat que ni ell ni la seva dona han tingut mai cap compte corrent a l'estranger.

Cas ITV

En referència al cas de les ITV, que afecta directament Oriol Pujol, exsecretari general de CDC, el president ha apuntat que aquest afer està als jutjats. "L'actuació de la Generalitat ha estat pulcra en aquest àmbit", ha indicat Mas en referència al paper del Govern en l'àmbit de les ITV i la seva gestió, que ha considerat "aliena" a totes les "suposades influències" de determinats empresaris. En les últimes setmanes ha transcendit que Pujol hauria fet servir el nom de Mas en algunes converses amb empresaris que estan sota investigació judicial.

"El que he fet per salvar empreses amenaçades de deslocalització ho seguiré fent sempre que calgui, i si és objecte de crítica ho assumiré", ha indicat el president de la Generalitat. "Si en algun moment determinat es demostra que hi ha hagut aprofitament privat, això no és responsabilitat d'un govern que ajuda a salvar empreses", ha indicat Mas.

El president ha reiterat, en resposta a l'oposició, que Oriol Pujol era l'encarregat de negociar la llei de seguretat industrial i que per aquest motiu feia gestions en aquest àmbit.

Compliment de mesures

El febrer del 2013, el president va presentar 51 mesures de regeneració democràtica a títol personal. D'aquestes mesures, 26 depenen de la Generalitat, i segons Mas ja se n'han complert més del 60%. "Les restants s'han fet parcialment o bé estan en curs", ha explicat Mas.

Cara a cara amb Sánchez-Camacho

El president de la Generalitat ha tingut un dur cara a cara amb la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, arran de la seva compareixença. "Vull fer notar que és l'única persona que ha demanat la dimissió. Vostè demana la dimissió a qui dóna la cara, i en canvi protegeix qui no va a les comissions i qui no les crea a Madrid", ha apuntat Mas en referència a la negativa de Mariano Rajoy a comparèixer pel cas Bárcenas.

La campanya del 2012 i el "gran muntatge"

"Jo em vaig trobar en plena campanya amb una denúncia periodística suportada amb teòrics informes de la policia espanyola que no estaven signats. Han passat més de dos anys i ningú ha pogut confirmar res del que es deia en aquelles acusacions. Avui m'han fet moltes preguntes, algunes de polítiques i algunes de personals. He intentat contestar-les totes. Encara avui ningú s'ha fet responsable de res malgrat que allò es va fer en un moment àlgid de la democràcia. Hi va haver un flagrant atac contra l'estat de dret. Ningú, ni allà ni aquí, s'ha interessat mai per això. I ho lamento", ha indicat Mas, que ha denunciat aquest "gran muntatge".

stats