DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 25/09/2013

Mas adverteix que les minories "no poden obstaculitzar" la consulta a Catalunya

El president de la Generalitat proclama que "les urnes són la solució i no el problema" per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya

R. Mateos / O. March
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, en el discurs que obre el debat de política general del 2013 al Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dimecres, en el seu discurs d'obertura del debat de política general al Parlament, que les minories del país "no han d'obstaculitzar el camí que les majories han decidit emprendre" per poder exercir el dret a decidir a Catalunya. Ha estat la seva manera de contradir l'argument esgrimit pel govern espanyol, segons el qual el que compta no és el sobiranisme que es manifesta al carrer sinó les "majories silencioses" que es queden a casa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant el conflicte nacional plantejat entre Catalunya i Espanya, ha advertit que "només hi ha una solució: votar". "Les urnes són la solució, no el problema", ha afegit. Mas confia que la consulta serà possible l'any que ve i a partir d'aquí caldrà construir el camí "junts", de manera que les majories facin que "les minories no se'n sentin expulsades".

D'altra banda, ha advertit que si el govern espanyol no accepta la consulta, "no hi ha res a negociar". "Treballarem incansablement per complir amb el referèndum, i aprofitarem qualsevol escletxa de diàleg per fer-lo", ha insistit Mas, que ha situat l'estat propi com a meta final del procés cap al dret a decidir.

Pel que fa al calendari de la consulta, el president ha promès que abans de finals d'any hi haurà data, pregunta i via legal definida per convocar el referèndum. En última instància, en cas que el diàleg amb l'Estat sigui un fracàs i no hi hagi marge per a l'entesa, Mas ha insistit que convocarà unes eleccions plebiscitàries, que no considera que siguin "el millor escenari".

El president de la Generalitat ha recordat els passos que s'han fet cap al dret a decidir, com són la declaració de sobirania, la comissió parlamentària pel dret a decidir, el Pacte Nacional pel Dret a Decidir i el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN). Pel que fa a la suspensió de la declaració de sobirania per part del Tribunal Constitucional, Mas ha assegurat que és "absurd" voler prohibir "un posicionament polític" com ho és la consulta sobiranista. "Com es pot invalidar una expressió democràtica?", ha apuntat.

Mas ha començat el seu discurs amb un memorial de greuges envers Espanya, recordant la fallida de l'encaix català en el marc de l'estat espanyol. Ha citat el fracàs de l'Estatut i les grans manifestacions que hi ha hagut al país des del 2010 –la del 10-J, la de la Diada del 2012 i la Via Catalana cap a la Independència de fa quinze dies–, i ha arribat a la conclusió que un dels principis del catalanisme –conviure dins d'Espanya– ja no té raó de ser.

stats