ENTREVISTA AL PRESIDENT
Política 22/06/2015

Mas: "Es tracta que a les eleccions del 27-S hi hagi algú que quedi primer amb claredat"

El president de la Generalitat, Artur Mas, assegura en una entrevista a TV3 que si ANC, Òmnium i AMI no avalen la seva proposta encapçalarà una llista de Convergència

Oriol March
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, en un moment de l'entrevista / RUBÉN MORENO

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta nit en una entrevista a TV3 conduïda per Mònica Terribas que "si no hi ha més remei" està disposat a encapçalar una llista a les eleccions del 27-S. "Persegueixo la màxima unitat", ha assegurat sobre la proposta que li ha fet a les entitats del sobiranisme civil per tal que basteixin una llista per la independència als comicis del mes de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La proposta a les entitats és l'últim intent per buscar la màxima unitat possible", ha apuntat el president, que ha indicat que en cas que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i Associació de Municipis per la Independència (AMI) no s'avinguin a negociar, encapçalarà una llista de CDC. "Es tracta que hi hagi algú que quedi primer amb claredat perquè amb l'ajut dels altres hi hagi el lideratge que el procés necessita", ha indicat el líder nacionalista, que no ha fixat calendari per rebre resposta de les entitats.

"Aquestes eleccions només tenen sentit si són un plebiscit sobre la sobirania de Catalunya. Jo demano una mica d'ajuda i de suport perquè aquestes eleccions siguin el que han de ser", ha apuntat el president, que ha situat "un país millor" com a objectiu real del pas endavant en matèria de sobirania. Mas ha apuntat que, en cas de no ser el més votat, donaria suport a la candidatura que hagués guanyat en cas de victòria del "sí-sí" a les urnes.

"No vull ser el personatge que egoistament vol fer pivotar les coses a l'entorn seu. Si es creu que puc fer un pas al costat, el faré. Estic per servir. Si es considera que puc fer un bon servei, hi seré", ha apuntat el president. "Puc influir a CDC perquè entenguin que en aquesta hora decisiva el partit ha de tenir actitud súper generosa. Crec sincerament que la té", ha afegit el cap de files nacionalista.

Estructures d'estat

Pel que fa a la Hisenda pròpia, que segons Mas s'està "accelerant", el president ha indicat: "Estem més ben preparats que mai, però fins que no puguem legislar [al marge de l'Estat] hi ha estructures d'estat que no poden ser operatives. Hem de complir amb obligacions legals espanyoles".

En referència a les pensions, Mas ha assenyalat que "la gent es pensa que són una donació que fa el govern central a voluntat". "Fals. Es paguen perquè hi ha un munt de gent que cotitzem, i les cobren els que han treballat. Mentre hi hagi gent que treballi, hi haurà pensions. Les pensions estan garantides i poden ser millors a Catalunya que a Espanya", ha assenyalat. "És fàcil, innoble i deshonest jugar amb això", ha sentenciat.

Crisi de govern

L'entrevista es produeix el mateix dia que s'han presentat els nous consellers, tots de CDC, després de la ruptura de CiU arran del procés sobiranista. Neus Munté és la nova vicepresidenta, mentre que Jordi Jané ocupa la cartera d'Interior, Meritxell Borràs ja és consellera de Governació i Jordi Ciuraneta és titular d'Agricultura.

stats