Política 06/10/2015

Per què CDC considera irrenunciable que Artur Mas sigui president?

El partit i el Govern mantenen com a insubstituïble la figura del president en una negociació amb la CUP que, de moment, no troba el desllorigador que permeti encarrilar la investidura

Oriol March
3 min
Artur Mas, durant la seva intervenció aquest diumenge / PERE VIRGILI

BarcelonaLa vicepresidenta del Govern en funcions, Neus Munté, ha insistit aquest dimarts en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu que Artur Mas és un actiu "imprescindible" per al procés. No és la primera dirigent de Convergència que fa servir aquest adjectiu per definir el líder del partit, que el 27-S emetia dos missatges clars i contradictoris sobre el seu futur polític: victòria de les forces independentistes en escons i incertesa sobre la seva reelecció, que depèn ara de la decisió que acabi prenent una CUP partidària de no fer-lo president per tercera vegada. Per què Convergència el considera un actiu insubstituïble en aquests moments? Els motius són quatre:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Estratègia negociadora

"No podem posar el cap del president en safata", considerava a finals de la setmana passada un alt dirigent del partit nacionalista. "Nosaltres no anem a una taula de negociació demanant el cap d'Antonio Baños", defensava un altre membre de la direcció de Convergència. A pesar que hi ha sectors de la CUP que s'han obert a investir altres cares de CDC –Neus Munté o Josep Rull, per exemple–, els nacionalistes mantenen que Mas és "irrenunciable". De moment, els equips negociadors se centren a pactar el full de ruta i han deixat en segon terme el debat de noms, perquè està encallat. En tot cas, encara que se salvi l'escull de la investidura, no falten els dirigents de Convergència que temen l'escenari d'eleccions al març –les quartes en poc més de cinc anys– i el d'un Govern amb assistència des de fora de l'esquerra independentista.

El paper en el procés

"Hi ha molta gent, especialment de classe mitjana, que veu en Mas una garantia per seguir dins del procés", assenyala un dirigent consultat. "I això també passa amb part dels empresaris", afegeix. Munté, en roda de premsa, també ha destacat la "projecció internacional" del president. Convergència considera que el seu líder és el principal actiu que té el procés de portes enfora –s'agafen a les nombroses entrevistes en mitjans internacionals i als articles en premsa– i defensen que no es pot renunciar a "aquest bagatge". En la campanya del 2012, l'encara federació CiU va fer circular materials de campanya en què es demanava una majoria excepcional per a Mas fent servir l'argument que, a Escòcia, ningú coneixia el nom de qui va quedar per darrere d'Alex Salmond.

Missatge a Madrid

Alts dirigents de Convergència sostenen que enretirar la candidatura del president és tant com fer un favor a Madrid. "El que no ha aconseguit l'Estat, que no ho assoleixi el sobiranisme", defensava la setmana passada el coordinador general del partit, Josep Rull. Les institucions espanyoles han fet una identificació molt propera entre el procés sobiranista i Mas, de manera que s'han centrat durant els últims anys a mirar de desprestigiar la seva figura. A CDC recorden els episodis de "guerra bruta" contra el president –el dossier en plena campanya electoral del 2012– i els atacs frontals de la premsa espanyola.

La refundació de CDC

L'últim motiu pel qual Convergència no està disposada a fer un pas enrere és que, en aquests moments, el partit no disposa de cap relleu preparat per suplir Mas. El president ja ha enviat missatges segons els quals aquesta podria ser la seva última legislatura, i els comandaments de CDC sostenen que el procés de successió no s'ha de culminar fins a l'estiu del 2017, abans de les eleccions constituents previstes com a màxim divuit mesos després del 27-S. Aquest hivern hi haurà un congrés decisiu de Convergència que marcarà el futur del partit i que anirà més enllà de les cares, segons tots els dirigents consultats.

stats