Política 12/02/2016

El PP nega a la jutge haver "destruït o esborrat" informació dels ordinadors de Bárcenas

L'assessor jurídic del partit, Alberto Durán, llegeix una nota davant la magistrada en què desvincula el PP de la desparació de la documentació. És la primera vegada que una formació compareix en qualitat d'investigada després de la reforma del Codi Penal

Europa Press / Ara
4 min
Palau, Gürtel i Bárcenas,  sense data

MadridL'endemà de l'operació policial contra el finançament il·legal del PP de Madrid, el partit de Mariano Rajoy torna a ser protagonista als jutjats. Aquest divendres havia de declarar l'advocat del partit, Alberto Durán, en el marc de la instrucció per l'eliminació de la informació dels ordinadors de Luis Bárcenas, extresorer dels populars, per la qual la formació està acusada de suposats delictes de danys informàtics i encobriment. És la primera vegada que una formació compareix en qualitat d'investigada –nova denominació per als imputats– després de la reforma del Codi Penal impulsada per l'exministre Alberto Ruiz-Gallardón.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP ha llegit un escrit davant la jutge titular del jutjat d'instrucció número 32 de Madrid, però s'ha negat a declarar. Fonts jurídiques han informat que, en la nota, el partit ha manifestat la seva voluntat de col·laborar amb la justícia. L'assessor jurídic dels populars no ha respost a les preguntes ni de la jutge ni del fiscal. En l'escrit, el PP afirma que "en cap moment s'ha destruït o esborrat cap informació del senyor Bárcenas, atès que els ordinadors, propietat del partit, van ser abandonats sense informació, dada, arxiu, registre o programa de cap tipus". La nota afegeix que el partit "assumeix i ratifica" les declaracions davant la magistrada de la tresorera, Carmen Navarro; l'assessor jurídic, Alberto Durán, i el director de sistema d'informació del partit, José Manuel Moreno. També mostra "tot el seu suport" a l'actuació que han realitzat aquestes tres persones en relació amb aquest procediment.

Durán, que també estava citat com a investigat a títol personal, sí que ha respost a les preguntes de la jutge. Ha assumit tota la responsabilitat de la pèrdua de la informació dels discos durs dels ordinadors usats per Bárcenas a la seu del carrer Génova. Durant la seva declaració, que ha durat més de dues hores i mitja, Durán ha explicat que va ser ell la persona que va ordenar entrar el febrer de 2013 a la sala que servia de despatx de Bárcenas, i que també va autoritzar que s'esborressin els discos durs dels ordinadors. Segons les fonts presents a la sala, l'advocat del PP ha dit que els responsables informàtics li van preguntar si podien procedir a esborrar la informació a partir del protocol del partit i ell va validar aquesta actuació després d'afirmar que disposava de l'autonomia suficient per dictar aquesta ordre.

L'assessor jurídic del PP ha assenyalat que va comunicar a la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, l'entrada al despatx però no l'acció d'esborrar els discos durs, que, segons el seu testimoni, no contenien cap arxiu, com així l'hi van traslladar els informàtics que van executar l'ordre. La seva declaració coincideix en línies generals amb la versió que va oferir la setmana passada Navarro. La tresorera va dir a la jutge que es va aplicar el protocol del partit. No obstant això, l'exresponsable d'informàtica del partit Javier Barrero va afirmar que no existia protocol d'actuació i que els ordinadors no eren de la formació sinó de Luis Bárcenas. En la seva declaració de la setmana passada, Bárcenas va apuntar a Cospedal com la responsable de donar l'ordre d'esborrar els discos durs dels ordinadors, que, segons ha dit, guardaven informació sensible sobre l'existència d'una comptabilitat B de la formació.

Arxivada la causa contra l'informàtic del PP que va negar la versió de la gerent

En relació als cas dels ordinadors de Bárcenas, la jutge del jutjat d'instrucció número 32 de Madrid, Rosa María Freire, havia arxivat la causa oberta per encobriment contra l'antic cap dels serveis informàtics del PP Javier Barrero, tal com va demanar fa una setmana l'acusació.

En una interlocutòria, la titular del jutjat de la plaça de Castilla ha arxivat provisionalment les actuacions obertes contra l'informàtic del PP després de constatar que, quan van passar els fets, entre abril i juliol del 2013, "no tenia comandament i responsabilitat" al departament d'informàtica, motiu pel qual "era aliè a la decisió i execució que va culminar amb l'esborrament dels discos durs dels ordinadors" de Bárcenas. Barrero va explicar a la jutge que per aquestes dates estava de baixa i que, per tant, no va poder participar en l'eliminació de la informació dels dos ordinadors, que, segons la seva versió, eren propietat de Bárcenas i no del PP. Aquesta va ser una de les contradiccions amb la versió de l'actual gerent popular, Carmen Navarro.

Navarro es va limitar a dir davant la jutge que va ordenar que s'apliqués el protocol d'esborrament dels equips informàtics que ella mateixa havia implantat a la seva arribada a la gerència el 2010. L'antic responsable informàtic, encarregat de la compra de tots els equips, també va negar que existís aquest tipus de protocol. La gerent del PP va assegurar que en els ordinadors utilitzats per Bárcenas a la seu de Génova no hi havia claus d'accés i, a més, no tenien cap tipus de contingut. L'extresorer, però, va aportar una altra versió davant la jutge: en els seus ordinadors hi havia informació que afectaven "determinats subjectes del PP", amb documentació sobre campanyes electorals i el cas Gürtel.

stats