POLÍTICA
Política 26/06/2012

L'Assemblea Nacional: “No podem viure més a Espanya agenollats podent viure dempeus a Europa”

L'entitat donarà el 30 de juny el tret de sortida a Lleida de la "marxa cap a la independència" que es tancarà a Barcelona l'11 de setembre amb una manifestació que pretenen massiva per exigir l'inici del procés d'emancipació nacional

M.colomer
2 min
Carme Forcadell i Ferran Civit, dos dels promotors de la "marxa per la independència"

BarcelonaDos anys abans de la commemoració, el 2014, dels 300 anys de la caiguda de la ciutat de Barcelona en mans de les tropes borbòniques, l'Assemblea Nacional Catalana vol començar a fer camí per forçar la convocatòria d'un referèndum sobre la independència nacional. L'entitat, que aplega ja 250 assemblees territorials i en té un centenar més en vies de creació, donarà el tret de sortida el 30 de juny a Lleida de la "Marxa per la independència", el primer "gran acte" a nivell nacional que confluirà a Barcelona l'11 de setembre amb una manifestació que pretenen que sigui una "fita històrica" massiva per forçar els partits i les institucions a moure fitxa per a l'estat propi. "No podem seguir vivint agenollats i humiliats a Espanya podent viure drets a Europa. La independència ara ja és una qüestió de dignitat nacional, individual i col·lectiva", ha advertit en la roda de premsa de presentació de la mobilització la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El lema de la manifestació serà "Catalunya, nou estat d'Europa", un missatge propositiu, no reactiu, gens ambigu per evitar, entre altres coses, que la mobilització pogués ser "instrumentalitzada" a nivell polític amb el pacte fiscal, segons reconeixia la presidenta de l'Assemblea, Carme Forcadell. Malgrat l'inevitable referent de la manifestació del 10 de juliol de després de la sentència del Constitucional, els organitzadors de la mobilització diuen ser conscients que és complicat aconseguir una resposta social com aquella amb una mobilització nítidament independentista. I si en una cosa sí que volen diferenciar-se clarament del 10-J és en l'endemà: "No volem que passi com el 10-J, en què malgrat la mobilització, l'endemà no va passar res. Si hi hagués una mobilització com el 10-J, podem estar segurs que l'endemà passarien coses".

La marxa naixerà a la Seu vella de Lleida, la primera ciutat del principat que va caure a mans de les tropes de Felip V el 1707. Pretenen arribar a tots els racons del país per sumar adhesions a la causa independentista a partir de la proximitat, i amb la participació activa de personalitats de l'àmbit social, polític, acadèmic i cultural, com és el cas del cantautor Lluís Llach. Des del 30 de juny fins l'11 de setembre se succeiran a tot el territori català activitats i accions de divulgació de la causa que abandera l'ANC, calendaritzades totes elles a la web de l'ANC.

El front institucional

Si bé l'ANC no ha convidat els partits polítics com a tal a participar en la marxa, els seus promotors sí que han fet una crida perquè s'hi sumin a nivell individual tots els militants de formacions polítiques que se sentin representats pel lema que proposen. Volen evitar que la marxa es converteixi en una desfilada de partits polítics per mantenir l'ANC en l'àmbit de la societat civil transversal i fora de qualsevol intent d'instrumentalització que no passi per la independència nacional. Sí que hi convidaran, en canvi, les institucions del país, des d'alcaldes fins al president de la Generalitat i la presidenta del Parlament, a qui instaran a iniciar negociacions amb Espanya per negociar un procés d'emancipació nacional.

A més, durant tot l'estiu, faran una campanya per explicar la causa nacional Catalana als turistes que visitin Catalunya. Per l'ANC, la "marxa per la independència" ha de simbolitzar que el país s'ha aixecat per caminar amb pas ferm cap a la consecució d'un estat propi.

stats