HORITZÓ NACIONAL
Política 12/12/2011

L'Assemblea Nacional Catalana vol tenir 241 assemblees territorials abans de constituir-se, el 2012

L'ens sobiranista vol que un de cada mil ciutadans estigui vinculat a aquesta organització, que aspira a l'estat propi

Acn
3 min
L'Assemblea Nacional Catalan, avui al matí

BarcelonaL'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha exposat aquest dilluns els seus reptes de cara a la constitució oficial de l'ens unitari i sobiranista prevista per al 10 de març del 2012. Entre aquests hi ha la formació d'un mínim de 241 assemblees territorials. Això significaria que l'ANC estaria present a tots els municipis catalans de més de 3.000 habitants i que 1 de cada 1.000 ciutadans estaria vinculat directament a l'organització, l'embrió de la qual va sorgir el 30 d'abril passat en el marc de la celebració de la Conferència Nacional per l'Estat Propi al Palau de Congressos de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Actualment ja hi ha 93 assemblees creades, i prop d'un centenar en fase de constitució. La responsable de l'àrea territorial de l'ANC, Roser Loire, reconeix que el repte fixat és "ambiciós" si es té en compte que falten tres mesos per a la constitució de l'organització. Tot i així, els promotors es mostren "moderadament optimistes", ja que, a banda de les assemblees territorials ja formades o en fase de creació, s'està en converses amb 60 municipis més. Loire ha destacat també l'interès per aquest moviment que hi ha per part de pobles més petits i ha esmentat Quart (Gironès) i l'Alforja (Baix Camp) com a indrets que ja tenen la seva pròpia assemblea de l'ANC.

Roser Loire ha expressat, a més, que l'auge del moviment tindrà lloc l'estiu de l'any vinent. Serà entre la revetlla de Sant Joan i l'Onze de Setembre, període en què es durà a terme la gran acció de l'ANC. Serà una marxa popular fragmentada en 10 columnes, que vol recórrer tot el territori, i que culminaran totes juntes en una marxa unitària que es farà a Barcelona en la Diada Nacional de Catalunya. Una concentració que els promotors volen que sigui "la més important de la història", i que superi la del 10-J.

El Museu d'Història de Barcelona ha acollit l'acte de presentació de la constitució de l'ANC, prevista per al 10 de març del 2012. Jaume Marfany, membre del consell permanent, ha assenyalat que l'objectiu fonamental és "crear les condicions necessàries" perquè en el termini de temps "més curt possible" hi hagi una "majoria suficient de catalans totalment partidaris d'aconseguir un estat propi".

"Hauria de ser un estat català independent dins de la Unió Europea, que sigui l'instrument més eficaç per aconseguir l'aprofundiment democràtic i una societat més justa, participativa i solidària", ha assenyalat Marfany. Per la seva banda, Pere Pugés, del Secretariat Nacional, ha comentat com està estructurada l'organització, a través de les assemblees territorials i sectorials.

Precisament en aquest àmbit, el sectorial, ha aprofundit Pep Riera, excoordinador general del sindicat Unió de Pagesos (UP) i impulsor de Pagesos per la Independència. Considera que el fet de tenir estat propi beneficiaria, entre d'altres, el sector agrari català. "La pagesia avui professionalment és un sector del tot minoritari i en recessió demogràficament", ha argumentat. "Les distàncies físiques són un greu inconvenient i una gran dificultat, no només a l'hora de reunir-se sinó també de desenvolupar amb normalitat l'activitat productiva, econòmica i social", ha conclòs.

Municipis per la Independència

Una altra de les intervencions destacades ha sigut la de l'alcalde de Vic i promotor de l'associació Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d'Abadal. Ell ha remarcat l'estreta relació que té l'entitat de caire municipalista –que es constitueix oficialment aquest dimecres a la capital d'Osona– amb l'ANC.

"Deuen estar d'acord que hem de treballar plegats, ja que la filosofia és ben bé la mateixa", ha indicat. "Hi ha la necessitat de vertebrar el territori per assolir la independència, d'anar poble a poble, casa a casa, persona a persona per convèncer que el més bo i positiu per a nosaltres és ser un dia plenament independents i lliures", ha subratllat.

stats