Política 11/03/2015

L'Audiència ordena ampliar la investigació contra l'expresident de la promotora de la Fira d'Abril

Veu "indicis de comportament criminal" en la gestió de l'expresident de la Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC) Francisco García Prieto i quinze exdirigents més

Marc Colomer
2 min
Francisco García Prieto, en una imatge d'arxiu / ARA

BarcelonaMés complicacions per a l'expresident de la promotora de la Fira d'Abril de Catalunya, Francisco García Prieto. L'Audiència de Barcelona ha ordenat al jutjat d'instrucció 29 de Barcelona que investigui la gestió de García Prieto i quinze exdirigents més en considerar que hi ha "indicis de comportament criminal" en la seva gestió. La investigació es deriva d'un recurs que la Hermandad Rociera La Esperanza de Badalona va interposar contra la resolució del jutjat 29 d'arxivar una querella del 2013. En un primer moment, el titular del jutjat va considerar que la denúncia se sostenia en simples sospites, si bé l'Audiència ha resolt ara que no són simples sospite,s sinó que són directament "indicis significatius i reveladors" dels comportaments irregulars de l'antiga direcció de la FECAC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, com ha avançat avui el diari El Punt-Avui i han confirmat fonts judicials a l'ARA, el jutjat 29 fusionarà en una sola investigació les dues denúncies que té sobre la taula, una d'elles promoguda pels exdirigents crítics amb García Prieto. La investigació la dirigeix el fiscal de delictes econòmics.

Més de dos milions estafats

La Fiscalia va presentar la primera denúncia contra l'expresident de la promotora de la Fira d'Abril de Catalunya i set exdirigents més de l'entitat sota l'acusació d'haver-se apropiat de beneficis de la Fira d'Abril i de subvencions públiques que l'associació rebia. Entre els denunciats hi figura Miguel Terrino, un dels exdirigents que van promoure la investigació de la fiscalia per les suposades irregularitats de García Prieto, a més dels dos fills de l'expresident. Irregularitats que van dinamitar l'associació FECAC, ara presidida per Daniel Salinero -afí a García Prieto i denunciat també per la Hermandad Rociera La Esperanza- i que va provocar la ruptura amb la Fundació FECAC -on ara s'atrinxeren els exdirigents crítics.

En la denúncia, interposada als jutjats de Barcelona, el fiscal acusa els denunciats dels delictes d'apropiació indeguda, frau en subvencions i delicte continuat en document mercantil i oficial. Segons el fiscal, Garcia Prieto es va embutxacar quantitats milionàries -entre 1,6 i 2 milions d'euros- en coordinació amb diversos empresaris via falsificació de factures i desviaments directes de diners en comptes de la família, que havia construït un monopoli al voltant de la Fira d'Abril catalana. De fet, així ho havien denunciat els exdirigents que van promoure la investigació.

stats