DETENCIÓ POLÈMICA
Política 14/07/2012

Ausàs ha passat la nit a la presó de Ponent i hi romandrà fins que pagui la fiança de 145.000 euros

La jutge de la Seu d'Urgell va ordenar ahir presó eludible sota fiança de 145.000 euros que l'exconseller no va poder fer efectiva

Pere Martí
3 min
L'exconseller Jordi Ausàs va entrar ahir, poc abans de les onze del matí, als jutjats de la Seu d'Urgell dins un cotxe dels Mossos d'Esquadra per començar a declarar.

LA SEU D'URGELL.L'exconseller de Governació Jordi Ausàs ha dormit al a presó de Ponent de Lleida on va entrar ahir al vespre després que la jutge de la Seu d'Urgell, Paula Ramon Vidal, decretés presó eludible amb una fiança de 145.000 euros. El seu advocat, Jordi Alís, va denunciar que la jutge no va acceptar els avals hipotecaris i bancaris que havia presentat per poder evitar la presó, amb l'argument que els havia de comprovar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i els esforços de l'advocat, la jutge ja deixava clar en la seva interlocutòria que la fiança no seria efectiva fins que els diners no estiguessin ingressats al compte bancari del jutjat. I, pel que fa a la part de la fiança que volia cobrir amb un aval hipotecari, la jutge vol comprovar-ne la validesa al registre de la propietat. I ni l'ingrés bancari ni la consulta al registre es podran fer fins dilluns. Els jutjats no tenen caixa forta i no poden guardar quantitats importants de diners. En alguns casos els jutges accepten deixar en llibertat els imputats fins a l'obertura dels bancs -si és de nit o cap de setmana quan es pren la decisió judicial d'imposar una fiança-, però en aquest cas no ha estat així, tot i tractar-se d'un exconseller de la Generalitat de Catalunya.

La fiscalia imputa a Ausàs els delictes de contraban i pertinença a grup criminal. L'exconseller va estar durant tot el dia als jutjats de la Seu i es va acollir al seu dret a no declarar. No va dir res ni tan sols quan la jutge li va mostrar imatges en què se'l veia recollint el tabac en un garatge. El seu advocat va explicar que l'exconseller va negar divendres qualsevol relació amb la trama de contraban de tabac andorrà per la qual va ser detingut.

Malgrat el desmentiment de l'exconseller, la jutge explica en la seva interlocutòria que hi ha "indicis suficients" per afirmar que els detinguts, uns nou en total, formaven part d'un grup organitzat que s'estava dedicant de manera "molt activa" al contraban de tabac procedent d'Andorra. La vigilància policial va començar el 12 de juny amb la instal·lació d'una càmera de vídeo al magatzem del pàrquing situat a la plaça Camp de Codina de la Seu d'Urgell.

La jutge explica que Ausàs anava gairebé cada dia a retirar paquets del magatzem que funcionava com a centre logístic de la banda i que tenia una llista amb els preus de venda per ciutats. La recollida la feia amb un vehicle Audi Q5 o amb un Suzuki Grand Vitara. A títol d'exemple, la interlocutòria assenyala els dies 25, 26 i 28 de juny com a dates en les quals Ausàs hauria anat a recollir cartrons de tabac, que un altre membre del grup li entregava embalats en grans bosses negres.

D'altra banda, al registre que es va fer al seu domicili també s'hi van trobar "diversos indicis" de participació en els fets: tabac emmagatzemat per valor de 14.562 euros i una nota amb un quadre en què constaven les marques, els preus a Andorra i Espanya i el benefici que se'n podria treure, que seria de 25.875 euros. El grup procurava no superar, en cap de les situacions, la quantitat de tabac a partir de la qual es comet el delicte de contraban, que és de 15.000 euros. Per sota només seria infracció. Això, segons la jutge, és una prova que el grup actuava de manera "professional" en el contraban de tabac i que tenien un "perfecte coneixement" de la legalitat vigent.

ERC prendrà mesures

En confirmar-se la decisió de la jutge, ERC va anunciar que la permanent de l'executiva, que es reunirà demà, analitzarà la situació i decidirà quines mesures prendrà en relació a Ausàs. Abans de conèixer la resolució judicial el president d'ERC, Oriol Junqueras, va deixar clar que en el cas que es confirmessin les acusacions de contraban de tabac fetes contra l'exconseller el seu partit prendria mesures. De moment, va explicar que la detenció de l'exconseller de Governació li va causar molta "sorpresa", i va comentar que confia que els cossos policials que participen en la investigació faran la "millor feina".

stats