Política 17/05/2012

Autonomies sota l'ombra de la intervenció

El Consell de Política Fiscal i Financera debatrà avui els plans de les comunitats autònomes per aconseguir el difícil repte de reduir els dèficits a l'1,5% aquest 2012 i evitar ser intervingudes. A més de Catalunya, diversos governs -molts dels quals presidits pel PP- temen no superar el tràmit

3 min

País Valencià

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dèficit: 3,7% (2011: 3,6%)

Deute: 20.762 M (19,9% PIB)

Poca gent creu que la Generalitat Valenciana se'n pot sortir sense intervenció directa, però el vicepresident valencià, José Císcar (PP), confia que el CPFF aprovarà el seu pla, tot i que no descartava "algun tipus de correcció". Les dràstiques mesures inclouen obrir a la gestió privada els hospitals i centres de salut i reduir de 46 a 6 les empreses i fundacions públiques. Els empleats públics ja s'han revoltat contra les retallades salarials i de plantilla que han patit.

Extremadura

Dèficit: 4,6% (2011: 2,5%)

Deute: 2.021 M (10,9% PIB)

El president de la Junta, José Antonio Monago (PP), va prometre reduir el pressupost autonòmic en un 20%, però al final es va quedar en un 5,3%. Va reduir un 50% els alts càrrecs i va retallar radicalment els gastos en publicitat i actes oficials. En referència a la possibilitat d'una intervenció de Madrid, Monago, tot i l'afiliació popular, va dir: "A Extremadura sabem fer les coses i no han de venir de Madrid a dir-nos el que ja sabem fer".

Illes Balears

Dèficit: 4% (2011: 4,1%)

Deute: 4.432 M (16,3% PIB)

El president balear, José Ramon Bauzá (PP), veu lluny el risc d'intervenció després de l'últim pla d'ajust, presentat el 30 d'abril. Inclou retallades en les plantilles públiques (els sindicats parlen de 2.900 empleats menys en sanitat i educació), el tancament de dos hospitals, la supressió d'alguns organismes i l'increment d'impostos. Aquestes mesures han de servir per reduir el dèficit en 348 milions, tot i que alguns estudis dubten que pugui complir.

Múrcia

Dèficit: 4,3% (2011: 4,8%)

Deute: 2.806 M (10,1% PIB)

A Múrcia plana l'ombra d'una intervenció del govern central i Juan Bernal (PP), vicepresident econòmic, es presentarà al Consell de Política Fiscal i Financera amb un pla per retallar 404 milions i recaptar-ne 219 més.

El pla, però, inclou mesures que ja es van aplicar l'any passat i que no han aportat ni un euro, com la venda d'edificis públics. El president, José Maria Valcárcel (PP), no vol ni sentir parlar de la intervenció.

Astúries

Dèficit: 3,6% (2011: 2,7%)

Deute: 2.155 M (9,1% PIB)

El Principat d'Astúries era fins ahir un ferm candidat a ser intervingut. El ministeri d'Hisenda ja havia activat els mecanismes per estudiar l'aplicació de la llei d'estabilitat per la interinitat del govern autonòmic des del 25-M. El president vigent, Francisco Álvarez Cascos (FAC), va carregar contra el govern central acusant-lo de crear inseguretat, va fer córrer el seu pla d'equilibri i va afirmar que el 2012, fins ara, presentava superàvit. Al final, ahir UPyD va anunciar el seu suport al candidat socialista, que obtindrà la presidència i espera aportar més estabilitat.

Castella-la Manxa

Dèficit: 7,3% (2011: 6,1%)

Deute: 6.587 M (18% PIB)

Després de denunciar que el dèficit heretat era set vegades superior a l'admès per l'anterior govern socialista, la presidenta manxega i secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va retallar el pressupost de la comunitat en un 20%.

Les farmàcies van tancar en protesta pels deutes que la comunitat no els pagava i s'han venut edificis i fins i tot els cotxes oficials per obtenir ingressos. A més, s'han reduït en un 50% els alts càrrecs del govern autonòmic, s'han suprimit totes les subvencions a sindicats i s'ha eliminat la figura del Defensor del Poble autonòmic. El dèficit, però, segueix sent el més elevat de totes les comunitats i l'agència Moody's ja ha qualificat el deute manxec de "bo porqueria".

Cantàbria

Dèficit: 4% (2011: 3%)

Deute: 1.293 M (9,3% PIB)

El govern càntabre és dels que tenen pitjors perspectives de dèficit per a finals d'any i, de fet, el PSOE autonòmic -a l'oposició- creu que haurà de ser intervinguda. Un extrem que ha negat el president regional, Ignacio Diego (PP), que veu "possibilitats" de complir l'objectiu de dèficit amb el pla que el Parlament està tramitant i que inclou reduir a la meitat les empreses públiques, retallar drets als funcionaris i aplicar el copagament farmacèutic.

Andalusia

Dèficit: 3,2% (2011: 3,1%)

Deute: 14.314 M (9,8% PIB)

Després que el PSOE hi guanyés les eleccions al mes de març, Andalusia es va convertir en el principal bastió socialista. El president, José Antonio Griñán (PSOE), va anunciar un ajust de 3.500 milions d'euros amb una rebaixa del 5% en el sou dels funcionaris i alts càrrecs i d'un 15% en el dels interins. S'han paralitzat obres per estalviar 570 milions d'euros i s'ha apujat el tram autonòmic de l'IRPF i altres taxes per recaptar 1.000 milions d'euros.

stats