CATALUNYA-ESPANYA
Política 29/03/2011

Aznar: "Jo no aconsellaria a CiU que reclami el concert i després l'autodeterminació"

En una entrevista a Veo 7 amb Pedro J. Ramírez, avisa que cal "repensar" l'Estat autonòmic perquè Espanya s'ha convertit en un "Estat residual". Sobre Rubalcaba, s'estalvia els arguments i admet que en pensa el mateix que 'El Mundo'

Redacció
2 min

BarcelonaCiU no hauria de que reclamar el concert econòmic o, amb la terminologia actual, el pacte fiscal. És un consell de José María Aznar a Artur Mas. L'hi ha brindat aquest dimarts a la nit, en una entrevista de més d'una hora i quart amb Pedro J. Ramírez a la cadena Veo 7.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns, Mas anunciava a Madrid que qui vulgui governar Espanya amb un suport estable de CiU haurà d'atorgar el pacte fiscal a Catalunya. I Pedro J. ha volgut que Aznar respongués a aquest avís, adreçat en gran part al PP -que les enquestes situen com a guanyador de les pròximes eleccions espanyoles– aquest dimarts. En abordar la qüestió de l'estructura de l'Estat i esperonat per l'entrevistador, l'expresident ha recordat que "l'any 2002 es va firmar un acord de finançament de caràcter il·limitat que va ser dinamitat l'any 2004" pel govern de Rodríguez Zapatero. "Jo no aconsellaria... encara que suposo que no voldran els meus consells, jo no suggeriria a CiU que segueixi la dinàmica de demanar el concert i després l'autodeterminació perquè aquest sobiranisme no porta enlloc. És una dinàmica a evitar, com la del pacte del Tinell i el disbarat que es va fer amb l'Estatut", ha afegit.

Com ja ha advertit altre vegades, l'expresident espanyol del PP ha insistit que "l'Estat autonòmic dissenyat en la Constitució és viable però l'Estat residual a què hem arribat, no". "Hem arribat a una situació d'Estat residual, i això no és políticament desitjable ni econòmicament sostenible, farem bé de repensar-lo", ha reblat.

I tot i que el director del diari El Mundo ha intentat fer-li dir que cal una reforma constitucional per tirar enrere l'autonomisme, Aznar ha preferit decantar-se per "aplicar acords polítics importants, com es va fer a Alemanya, on es va arribar a una disfuncionalitat, quan el Parlament no podia vetar res de cap land. I van arribar a acords dels partits que van permetre canvis legals".

Rubalcaba, les mentides i els vells temps amb Pedro J.

Entrevistador i entrevistat han exhibit durant la conversa la seva bona relació, coneguda des de fa anys. Aznar ha estat explícit quan Ramírez li ha preguntat la seva opinió sobre el vicepresident primer espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, un dels candidats del PSOE a succeir Zapatero. "Jo, que llegeixo el seu diari sovint, en faig una valoració que s'assembla a la que fa el seu diari i a la que fa vostè. Potser faran servir això per criticar-nos conjuntament, cosa que fa anys que no fan, però crec que també és el que pensen la majoria d'espanyols".

Ramírez ha recordat aleshores que El Mundo considera que el vicepresident de Zapatero "s'aferra a un desmentit ple de falsedats" en el cas Faisán, el de la suposada xivatada d'Interior a ETA per evitar unes detencions en una època en què el govern estatal negociava amb l'organització terrorista, abans de l'atemptat de la T4 a Barajas. "Cadascú fa el que sap fer, i n'hi ha que estan entrenats per violar una jornada de reflexió o per faltar a la veritat", ha respost Aznar. Segons l'expresident, el PSOE "sempre que pot agafa dreceres en lloc d'aplicar la llei, primer amb el GAL i ara amb la negociació [amb ETA]".

stats