Política 28/11/2014

Aznar acusa "el nacionalisme radical" de ser la "pitjor crisi" i de "posar en perill la convivència"

L'expresident espanyol critica "els que han trencat el pacte constitucional" i afirma que "la hiperregulació" del sector públic "afavoreix" la corrupció

Laia Vicens
2 min
José María Aznar, aquest divendres en la trobada amb empresaris brasilers a Barcelona / EFE

Barcelona"Les pitjors crisis no són les econòmiques, que sempre se'n surt. Són molt pitjors les crisis polítiques". Les paraules són de l'expresident del govern espanyol José María Aznar, en referència a l'independentisme. Des de Barcelona, Aznar ha opinat que el procés sobiranista és un "error polític, una greu deslleialtat, i posa en perill les bases fonamentals de la convivència". "No hi ha terme mitjà entre la ruptura d'un país i la continuïtat històrica", ha apuntat Aznar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la seva intervenció en el marc d'una trobada d'empresaris espanyols i brasilers, Aznar ha assegurat que "quan els objectius d'un país són la lluita de classes, la igualtat en la pobresa o el nacionalisme radical, el fracàs [econòmic] està servit". Aznar ha assegurat que "l'èxit" dels països "rau" en els objectius dels governants i que quan aquests s'allunyen de "l'augment de les oportunitats i del benestar", de la "responsabilitat" en general, es produeix el "fracàs".

Preguntat pel cas Pujol, Aznar ho ha relacionat amb el procés independentista de Catalunya. "Els que han trencat el pacte constitucional tenen una grandíssima responsabilitat", ha dit referint-se al president de la Generalitat, Artur Mas.

Aznar ha convidat a "evitar la demagògia", un fenomen que ha fet "molt de mal" a Espanya. "Els populismes que busquen ser arcàngels de la vida pública poden portar més problemes que avantatges", ha afirmat Aznar.

"La percepció que la corrupció o la impunitat s'hagin instal·lat a la classe política sempre menysprea la democràcia", ha criticat Aznar l'endemà que Rajoy presentés al Congrés les seves mesures anticorrupció. "I això val per a tots els països seriosos, com Espanya, que mereix treballar amb la resta de nacions del món", ha apuntat. Malgrat això, ha matisat que és possible acabar amb la corrupció, tot i que la solució no passa per "la hiperregulació", que només "afavoreix la corrupció", sinó que cal "actuar amb transparència i responsabilitat" i posant en relleu "el factor moral".

Enfortir la classe mitjana per reactivar l'economia

Segons l'expresident del govern espanyol, la clau per reactivar l'economia és "enfortir la classe mitjana". "Cal forjar una classe mitjana àmplia i sòlida capaç de resistir els vents d'una crisi", ha demanat Aznar. Segons l'expresident, "és la columna vertebral d'una societat i com més forta és la classe mitjana, més fort és un país". Ha relacionat aquesta explicació amb les protestes generades a Brasil.

stats