Política 13/03/2012

El dèficit fiscal no interessa a la premsa espanyola

La premsa espanyola es fa un ressò molt escàs de les balances fiscals que ahir va presentar el Govern

Joan Rusiñol
2 min

MadridJa fa temps que es va constatant: Catalunya ha caigut de l'agenda mediàtica i política espanyola. Madrid ha girat full i ja no mira cap a Catalunya com ho feia durant la batalla de l'Estatut i el finançament autonòmic que se'n va derivar. Només cal repassar avui les edicions dels principals diaris que s'editen a la capital de l'Estat per adonar-se de l'escàs ressò que s'han fet de les balances fiscals, fetes públiques ahir pel Govern de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cap diari madrileny porta a la portada –ni per bé ni per mal– la xifra dels 2.251 euros que paga cada català i que no tenen retorn. El rotatiu que hi dedica més espai, i de manera específica, és El País, el principal diari de l'esquerra espanyola. Una informació a quatre columnes en una pàgina dreta, la que té més visibilitat, afirma que "Catalunya assegura que aporta 16.000 milions més a Espanya dels que rep". A la portada, però, només destaca, en un lateral, el nou ajust del sou dels funcionaris que va anunciar l'executiu. Ho acompanya, a més, amb les polítiques d'austeritat de les Illes.

Si anys enrera la dreta mediàtica obria grans debats amb aquests temes, ara no. El Mundo, el diari més influent del centre-dreta espanyol i amb gran capacitat de penetració entre les classes mitjanes de Madrid, només hi dedica un simple breu. Un petit destacat neutre que acompanya la informació del salari dels funcionaris. Molt més espai ocupa la informació complementària sobre el nou model de finançament que reclamarà l'andalús Javier Arenas si guanya les eleccions del 25 de març.

Com en els altres casos, el conservador La Razón –que obre edició amb un significatiu "Espanya té futur"– en parla sense carregar gaire les tintes en una informació sobre la tisorada salarial. Cap debat a les pàgines d'opinió on, en canvi, encara fumeja la suposada polèmica de la immersió lingüística.

Una capçalera clàssica de la dreta espanyola, l'ABC, hi dóna una mica més d'intencionalitat i diu que Mas "escalfa la negociació del pacte fiscal" amb la publicació de les balances. De nou, en una informació a quatre columnes –discreta pàgina esquerra– dedicada sobretot als funcionaris catalans. A la portada, breument només la "retallada del 5%".

El rotatiu més a la dreta, La Gaceta, en prou feines se'n fa ressò. Només al capdavall d'un text molt petit i, de nou, centrat en l'austeritat, el gran debat –i gairebé l'únic– que ara mateix interessa de manera constant a Madrid.

stats