RELACIONS POLÍTIQUES
Política 21/07/2012

El BNG suspèn relacions amb CiU per haver qüestionat el TGV a Galícia

Els nacionalistes gallecs acusen la federació d'"intromissió sistemàtica" dels catalans en assumptes que afecten interessos estratègics del seu país

Efe
1 min

Santiago de Compostel·laEl BNG ha decidit deixar en suspens el seu marc de relacions polítiques amb CiU per la "intromissió sistemàtica" de la federació catalana en assumptes que afecten els interessos estratègics de Galícia, com el TGV o el futur del sistema financer gallec. El portaveu nacional del BNG, Guillerme Vázquez, ha comunicat aquesta decisió al portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, mitjançant una carta. En la missiva, facilitada pel BNG, Guillerme Vázquez sosté que CiU, en qüestionar obertament "assumptes transcendentals" per a Galícia, "ha trencat les bases d'una relació que en el passat s'havia sustentat en el respecte mutu i en la reciprocitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta decisió suposa un pas més del BNG en l'allunyament de CiU, formació amb la qual havia format part juntament amb el PNB de la coalició Galeuscat, encara que en els passats comicis europeus de 2009 els nacionalistes gallecs van decidir concórrer en aliança amb ERC.

Vázquez expressa el seu desgrat a la carta a Duran i Lleida per declaracions realitzades per qualificats dirigents de CiU que han posat en qüestió la idoneïtat de "suposades inversions" en les infraestructures ferroviàries de Galícia o "en el futur de l'entitat financera que concentra bona part de l'estalvi gallec", en al·lusió a Novagalicia Banco.

El líder del BNG recorda que, tot i haver exterioritzat el seu malestar, CiU ha persistit en la seva actitud, "cosa que obliga la formació nacionalista gallega a deixar en suspens el marc de relacions" mantingut al llarg dels últims anys. A més, Vázquez destaca que, "a diferència de CiU, el BNG sempre ha sabut defensar Galícia sense agredir els interessos d'altres pobles".

stats