Política 04/08/2012

El BOE anuncia el naixement d'un nou municipi a Badajoz: Guadiana del Caudillo

Quan governava el PSOE, la Junta d'Extremadura havia bloquejat el procés fins que es canviés el nom al poble. El nou govern autonòmic, del PP, va revocar la decisió dels seus predecessors

Ara
2 min
Guadiana del Caudillo

BarcelonaLa decisió es va prendre el 17 de febrer però no s'ha anunciat al BOE fins a aquest divendres, cinc mesos després de ser publicada al Diari Oficial d'Extremadura: Badajoz té un nou municipi i és diu Guadiana del Caudillo. L'anunci al BOE, per tant, es fa poques setmanes després que Madrid hagi anunciat que vol retallar les competències dels ajuntaments de menys de 20.000 habitants, encara que finalment no s'eliminaran municipis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El naixement d'aquest municipi ha anat acompanyat de polèmica des del principi. Ara mateix, perquè xoca amb el pla del govern de Mariano Rajoy de reduir un 30% dels regidors i centralitzar en les Diputacions els serveis locals dels pobles de menys de 20.000 habitants. Aquest seria el cas de Guadiana del Caudillo, que té poc més de 2.500 veïns i que se segrega de la ciutat de Badajoz perquè això "redundarà en una millor prestació dels serveis locals".

Aquest era l'argument de l'actual president d'Extremadura, el popular José Antonio Monago, quan va firmar el decret al febrer. Així es tancava, administrativament, la primera polèmica del cas, provocada per un topònim en record de Franco.

L'anterior govern de la Junta d'Extremadura, presidit pel socialista Fernández Vara, va aturar el procés fins que es canviés el del poble, que aleshores era una entitat local menor, perquè considerava que vulnerava la llei de Memòria Històrica. Els impulsors de la segregació, però, van portar el cas als tribunals. Al febrer, la sala del contenció administratiu del TSJ extremeny encara no s'havia pronunciat. Monago, el nou president, es va cansar d'esperar i va firmar un decret que revocava el decret de Fernández Vara. La segregació, per tant, tenia llum verda.

Tanmateix, es va fer un referèndum entre els veïns perquè decidissin si volien seguir amb el nom de Guadiana del Caudillo o no. I va guanyar el sí. Un total de 495 veïns van manifestar que volien conservar el topònim de reminiscències franquistes, 310 van triar l'opció de canviar-lo per només 'Guadiana', 6 van escollir altres alternatives, 4 vots van ser nuls i 2 van ser en blanc.

La publicació al BOE de la segregació de Guadiana del Caudillo ha remogut el cas i l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica ha difós un comunicat que denuncia la vulneració de l'article 15.1 de la llei de Memòria Històrica i anuncia que demanarà al Parlament extremeny i al Congrés de Diputats que se suprimeixi la cua 'del Caudillo' d'aquest topònim i d'altres que encara es conserven referències franquistes.

stats