POLÍTICA
Política 17/08/2012

Boi Ruiz aposta per la convivència entre els que volen el pacte fiscal i els que busquen "anar més enllà"

El conseller de Salut diu que cal tenir en compte que hi ha "una àmplia opinió de la societat catalana" que reclama "anar per altres camins"

Marc Toro
2 min

PradaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, ha admès aquest divendres que la situació actual del catalanisme és diferent entre polítics i societat. En la seva intervenció a la sessió inaugural de la XLIV edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) de Prada de Conflent, Ruiz ha celebrat l'ampli acord parlamentari aconseguit al voltant del pacte fiscal, però ha parlat de l'existència d'una “àmplia opinió de la societat catalana” que reclama “anar per altres camins”. “Hem de respondre al que la societat ens demani”, ha afirmat el conseller, qui també ha assegurat que aquests camins “només els podem aconseguir si tots els partits anteposen el catalanisme a d'altres objectius”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i aquestes paraules, Ruiz ha apostat per la convivència entre els que busquen “el pacte fiscal com a objectiu principal” i els que “volen anar més enllà del país”. El conseller ha dit que, en el fons, “l'objectiu final és el mateix”, que és “el reconeixement col·lectiu d'Espanya i Europa” de que Catalunya és una nació. “Per davant de tot està la catalanitat, ja parlarem d'altres objectius després” a conclòs.

El cicle del sobiranisme

L'escriptora Patrícia Gabancho ha estat l'encarregada d'impartir la lliçó inaugural de la Universitat, “Aspiracions i solidesa”, en la què ha fet una radiografia dels orígens, la situació i el futur del catalanisme. Gabancho ha parlat de la necessitat de “tancar el cicle del catalanisme i obrir la del sobiranisme” i ha donat suport a la manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana de cara al proper 11 de setembre. L'escriptora ha considerat que la manifestació en contra de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) del 10 de juliol de 2010 “va ser l'última del catalanisme convencional” i que cal que la d'aquesta Diada sigui “la primera passa col·lectiva per l'Estat propi”. Així mateix, tot i que ha considerat que el pacte fiscal del Govern forma part d'una mera “etapa simbòlica”, ha explicat que la reivindicació del concert serà benvinguda a la manifestació.

stats