POLÍTICA
Política 18/07/2012

Bustos: "El govern espanyol està laminant el món local"

L'alcalde socialista ha demanat al Govern que defensi les competències d'autogovern dels municipis i l'ha instat a presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra les retallades dels ajuntaments

M.toro / S. Gonzalez
2 min

BarcelonaEl president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha acusat el govern espanyol de "laminar el món local". En roda de premsa al Parlament, Bustos ha explicat el "rebuig ferm i contundent" dels alcaldes socialistes envers les recents mesures anunciades per l'executiu espanyol de cara al món local, que ha assegurat que "es veuran materialitzades en un decret del govern espanyol el 3 d'agost". Bustos ha lamentat que aquestes mesures s'hagin pres "sense consens ni diàleg" i ha afirmat que "no tenen sentit perquè no estalvien cap recurs".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per tot això, Bustos ha demanat al Govern que "defensi el món local" i les competències d'autogovern que tenen els municipis a través de l'Estatut. Així mateix, també ha instat l'executiu català a "presentar un recurs d'inconstitucionalitat" contra aquestes retallades anunciades per al món local.

L'alcalde socialista ha opinat que l'estalvi previst de 3.000 milions d'euros per part de l'executiu espanyol no es pot aconseguir amb la reducció del 30% dels regidors i ha lamentat el "traspàs de competències municipals a les diputacions". "¿Com es pretén que a 200 km de distància les diputacions gestionin els serveis educatius dels municipis?", ha preguntat Bustos, que ha assegurat que amb aquests canvis s'està "trencant la vertebració del territori català".

D'altra banda, el president de la FMC ha denunciat l'"esforç que hauran de fer els ajuntaments" com a conseqüència de l'increment de l'IVA, així com el "trasllat d'aquest esforç al ciutadà", que ha descrit com a "inassumible en molts casos". Bustos ha assegurat que l'augment de l'impost representarà que molts municipis es trobin "amb un dèficit no previst".

Involució democràtica

La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, també ha denunciat les retallades aplicades al món local, que ha titllat de "bateria de contrareformes que provoquen una involució democràtica, que centralitzen competències" i que esdevenen un "pas clarament regressiu en els drets dels ciutadans del nostre país".

stats