Política 25/05/2015

Badalona en Comú, ERC i ICV, en converses per formar pacte de govern i fer fora Albiol

Les tres formacions no sumen majoria absoluta però es mostren reticents a incloure-hi també el PSC

Laia Vicens
2 min
García Albiol, en una imatge d'arxiu / ARA

BarcelonaL'escenari electoral a Badalona deixa la porta oberta a forjar un govern alternatiu a Xavier García Albiol, molt polèmic aquesta campanya pel seu discurs xenòfob. Tot i treure el doble de regidors que la segona força, el PP (10 regidors) ja treballa amb l'horitzó que perdrà l'alcaldia de Badalona. I és que Badalona en Comú –que ha irromput a l'Ajuntament amb 5 regidors–, ERC –amb 3– i ICV –amb dos– ja han iniciat algunes converses multilaterals per pactar govern i fer fora Albiol, alcalde des del 2011.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el mateix Albiol ha reconegut via Twitter: "Hem guanyat les eleccions però hi haurà pacte de perdedors".

Segons ha pogut saber l'ARA, Badalona en Comú (BeC), format per la CUP, membres de Podem i moviments socials, es reunirà dissabte per decidir "les idees força" i marcar les línies vermelles per fer pactes electorals. Es veuen amb força per portar les regnes d'un govern alternatiu al d'Albiol, conscients que els resultats electorals avalen que hi hagi un canvi de color al consistori badaloní. "Entenem que els badalonins han dit que no volen fora Albiol i nosaltres farem el que puguem per fer-lo fora", ha afirmat un dels representants de BeC, que consideren que són els que han de "liderar" les converses per acordar el govern i reconeixen que amb qui millor es poden entendre és amb ERC i ICV.

Per això, ja s'han iniciat algunes converses amb ERC, encapçalada pel periodista Oriol Lladó. Els republicans es consideren "part de la solució" per articular aquest nou govern, i ja s'han posat a disposició de Badalona en Comú per pactar, gràcies a la "bona sintonia" que hi ha amb la líder de BeC, Dolors Sabater. Des d'ERC també treballen amb la hipòtesi d'un pacte amb Badalona en Comú i ICV. "Hem de trobar la manera d'entendre'ns", asseguren, i es mostren "optimistes" sobre això.

Però un hipotètic acord entre Badalona en Comú, ERC i ICV sumaria 10 regidors, i la majoria absoluta està en 13. Això obligaria a fer pactes puntuals per aprovar, per exemple, els pressupostos, i també necessitarien l'abstenció o el vot a favor d'algun altre partit per investir alcaldessa Dolors Sabaté. Ara bé, també hi ha la possibilitat (si bé és cert que més remota) que el PSC entri a formar part del govern. Això ho hauran de decidir, entre d'altres, els militants de Badalona en Comú en l'assemblea de dissabte. Ja avisen, això sí, que no serà fàcil integrar-los al govern: Badalona en Comú no vol renunciar ni a l'eix social ni a l'eix independentista, de manera que veuen complicat el pacte amb els socialistes. A més, el PSC refusa investir Albiol alcalde, però també dubta de si formar part d'aquest probable govern d'esquerres, després d'estimbar-se i passar de 9 regidors a 4. Per darrere del PSC hi ha els 3 d'ERC, els 2 de CiU (que fa quatre anys, amb 4 regidors, va tenir la clau per fer alcalde Albiol), els 2 d'ICV i el regidor de Ciutadans.

La bona sintonia entre els líders, les coincidències programàtiques i, sobretot, la "necessitat" que veuen de fer fora Albiol de l'alcaldia poden ser els ingredients per cuinar un pacte d'esquerres a la tercera ciutat del país.

stats