Política 24/01/2012

La defensa de Garzón diu que el Suprem va fer una investigació "devastadora" i demana la nul·litat del judici

El jutge de l'Audiència Nacional, suspès des del 2010, està acusat d'un suposat delicte de prevaricació per haver-se declarat competent per investigar les atrocitats de la dictadura

Joan Faus / Agències
1 min
Garzón, al Tribunal Suprem, on avui se'l jutja per investigar els crims del franquisme / EFE

MadridLa defensa de Baltasar Garzón assegura que la instrucció del Tribunal Suprem de la querella contra el jutge per la seva investigació dels crims del franquisme no va ser imparcial i va tenir efectes "devastadors" orientats a suspendre el magistrat de l'Audiència Nacional. L'advocat Gonzalo Martínez Fresneda ha criticat el paper del jutge instructor del cas, Luciano Varela, i ha demanat la nul·litat del judici.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El fiscal Luis Navajas també ha sol·licitat el sobreseïment de la causa i ha qualificat d'"insòlita" i insostenible" l'actuació del magistrat instructor Luciano Varela. "L'acusació és nul·la", ha dit Navajas, que ha criticat que l'instructor "col·laborés en delimitar l'objecte del procés, una activitat que li està vetada".

La vista ha començat a tres quarts d'onze d'aquest dimarts, en una sessió a la qual assisteixen diversos representants de diferents associacions internacionals dels drets humans. Hi ha representants d'Amnistia Internacional, de Human Rights Watch i de la Comissió Internacional de Juristes, que participen com a observadors al judici perquè creuen que la decisió del Tribunal Suprem incidirà sobre altres processos relacionats amb la persecució dels delictes de jurisdicció universal.

Des de la sala de plens del Tribunal Suprem s'han sentit els crits de suport a Garzón de les organitzacions de memòria històrica, que s'han concentrat a l'exterior.

Garzón està acusat d'un suposat delicte de prevaricació per haver-se declarat competent per investigar els crims del franquisme i s'enfronta a una petició de vint anys d'inhabilitació, plantejada per l'acusació popular, composta pel sindicat d'ultradreta Manos Limpias i l'associació Libertad e Identidad.

El magistrat ja va ser jutjat al Tribunal Suprem la setmana passada per les escoltes del cas Gürtel.

stats