Política 07/09/2015

Barcelona rebutja l'ingrés a l'AMI

La proposta no assoleix la majoria absoluta necessària per tirar endavant després de l'abstenció en bloc dels regidors de Barcelona en Comú, una posició que debilita l'entesa del govern amb ERC

Maria Ortega
2 min
El ple de Barcelona

BarcelonaSense sorpreses. Barcelona no ha sumat els vots necessaris per ingressar a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Tot i els vots positius de CDC, ERC, la CUP i el del regidor de Demòcrates de Catalunya, Gerard Ardanuy, la proposta només ha sumat 17 vots dels 21 necessaris perquè l'adhesió s'aprovi per majoria absoluta. Els 11 regidors de Barcelona en Comú s'han abstingut en bloc com estava previst, cosa que, com ha deixat clar el líder d'ERC a la ciutat, Alfred Bosch, debilita l'entesa dels independentistes amb el govern. "Li retiro la confiança", ha dit Bosch a l'alcaldessa, Ada Colau. Una amenaça que ha estat criticada pel líder del PSC, Jaume Collboni, que ha acusat Bosch de girar l'esquena al govern d'esquerres de la ciutat, després que socialistes i republicans donessin suport a la investidura de Colau.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El 'sí a l'AMI, doncs, amb 17 vots, ha guanyat la votació però no ho ha fet amb la majoria absoluta necessària. Hi ha hagut 12 abstencions –les 11 del govern i la de la regidora d'Unió, Sònia Recasens– i 12 vots en contra: els de Ciutadans, PSC i PP. En el torn final, l'alcaldessa ha deixat clar, però, que aquest escenari farà que el tema es tracti de manera "calmada" després de les eleccions per veure com "s'hi dóna sortida".

El govern, en paraules del tinent d'alcalde Jaume Asens, ha justificat la seva posició pel "pluralisme" de la coalició i perquè, ha dit, l'associació fa "una lectura conservadora del fet nacional". Ha assegurat, en aquest sentit, que l'AMI defensa la "mística romàntica de la Catalunya de Cambó i Torras i Bages".

Aquest escenari podria portar la capital a impulsar fórmules com la d'ingressar a l'AMI com a membre observador, tal com va proposar el president de l'entitat i alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que ha seguit el ple des de la tribuna. Puigdemont, de fet, en declaracions després de la sessió ha celebrat que hi hagi una majoria a Barcelona a favor de l'ingrés a l'AMI i s'ha mostrat convençut que es trobarà la fórmula perquè la ciutat hi prengui part. Ha criticat, això sí, "les excuses" de Barcelona en Comú per justificar l'abstenció. El president de l'AMI ha reiterat que convidarà Barcelona a ser membre observador de l'associació.

La CUP arrenca una placa de l'avinguda de Borbó

En el seu torn, la CUP, que ha votat a favor de l'ingrés a l'AMI, ha lamentat que no s'hagi acceptat la seva proposta de fer un debat més ampli i incloure-hi, també, aspectes com el nomenclàtor. En senyal de protesta, les regidores Mara Rovira i María José Lecha han posat al mig de la sala de plens una placa de l'avinguda de Borbó que la formació ha sostret del carrer. Durant la intervenció de la CUP, a més, la tribuna de públic s'ha omplert d'estelades i de pancartes amb el lema 'Independència per canviar-ho tot', cosa que l'alcaldessa no ha censurat i que ha estat criticada per grups com el del PP.

stats