Política 22/02/2011

Barcelona Decideix espera més del 5% de vots pel "no" a la independència a la consulta del 10 d'abril

Mitjans de la premsa internacional s'interessen per l'esdeveniment a la presentació de Madrid

Miquel Codolar
2 min

MadridEl portaveu de la consulta sobre la independència, Alfred Bosch, ha dit que als "assajos" de la consulta que s'han fet a la Barceloneta i a Gràcia el vot pel "no" a la independència ha crescut en relació amb les votacions anteriors. Bosch ha manifestat que "probablement tindrem més vot negatiu que a les altres convocatòries, ja no serà el 5% residual d'altres convocatòries" tot i que les dades no es coneixeran fins al mateix 10 d'abril. L'entitat ha justificat aquesta reflexió "per la rapidesa en què hem de reposar les paperetes del "no", que és important".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bosch s'ha mostrat optimista pel que fa a la participació que espera pel proper 10 d'abril, tot i que no ha volgut concretar quines xifres de participació espera l'entitat a Barcelona. El milió i mig de barcelonins estaran cridats a les urnes després del vot anticipat a la Barceloneta, on van participar el 20,2% dels veïns, i Gràcia, on ho van fer el 33,57%. Han exposat que la xifra de Gràcia és comparable als vots que rep CiU i PSC, tripliquen la suma de vots de tots els partits que es declaren independentistes i quadripliquen els vots de Jordi Hereu a les primàries del PSC de dissabte passat.

Fins ara han realitzat una consulta 532 localitats catalanes, i la participació més alta ha estat als municipis més petits. Per això a Barcelona s'ha iniciat la preparació amb temps i amb 7.000 voluntaris i el suport de 300 associacions. En total s'han registrat 618.415 vots, el 21% de la participació. El 92,6% ha votat pel "sí", el 4,9% pel "no" i el 2,1%, en blanc.

Anna Arqué, coordinadora internacional de Barcelona Decideix, ha dit que el reflex del sentir majoritari de Catalunya s'haurà de veure "quan el Govern, amb l'articulació política, promogui el referèndum oficial d'autodeterminació, que compleixin amb la seva obligació, que no és la nostra". A la presentació també hi ha participat el professor madrileny de la UAM Juan Carlos Moreno Cabrera, que ha manifestat que considera "molt saludable que es pregunti a la gent". També hi ha participat Elisenda Paluzie. Els mitjans espanyols i internacionals han rebut amb normalitat la presentació de la consulta i no han fet preguntes polèmiques durant la roda de premsa que s'ha fet a l'Hotel NH Paseo del Prado de Madrid.

stats