Política 31/08/2012

Barroso veu la independència de Catalunya com un afer també d'Europa

Si Catalunya es vol independitzar, no quedaria automàticament fora de la UE però tampoc a dins. Ho hauria de negociar segons la legalitat internacional i a tres bandes, amb l'Estat i la Comissió Europea.

Ara
2 min
Mas es va reunir el març del 2011 amb Barroso i li va explicar els esforços d'austeritat del Govern.

BARCELONA.El president de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durao Barroso, ha admès per primer cop que "en el cas hipotètic d'una secessió" de Catalunya "la solució s'hauria de trobar i negociar en el marc legal internacional", segons informa l'ACN. Brussel·les sempre s'havia negat fins ara a parlar obertament de la independència de Catalunya, al·legant que és un afer intern espanyol que s'ha de resoldre dins l'Estat. Ara, però, Barroso obre la porta a una negociació internacional a tres bandes, admetent la dimensió europea del conflicte. Adverteix igualment que l'estat català no seria automàticament membre de la Unió Europea (UE) però sí que preveu negociar-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Barroso responia així a una pregunta parlamentària de l'eurodiputada italiana de la Lliga Nord, Mara Bizzotto, que volia que s'aclarís si, en cas d'independència, els catalans "perdrien immediatament el seu estatus de ciutadans de la UE i els seus drets i deures". "D'acord amb l'article 20 del Tractat, només les persones que tenen nacionalitat d'un estat membre són també ciutadans de la UE, ja que la ciutadania de la UE és complementària, però no substitutiva, de la ciutadania nacional (és a dir, la d'un estat membre de la UE)", va contestar-li el conservador portuguès.

Brussel·les preveu que aquesta qüestió s'hauria de negociar trilateralment, a nivell internacional i no només amb Madrid. "En el cas hipotètic d'una secessió d'una part d'un estat membre, la solució s'hauria de trobar i negociar en el marc legal internacional", va dir Barroso. L'executiu comunitari reconeix així que "en el cas d'una possible secessió els ciutadans continuarien protegits per la legislació internacional", com demanava Bizzotto en la seva pregunta. La resposta contradiu la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que fa un mes va afirmar que, en cas d'independència, l'estat català quedaria fora de l'euro i la UE i això perjudicaria l'economia del país. També contradiu, però, els arguments dels independentistes que afirmen que l'estat català s'integraria automàticament a la UE després de la secessió.

L'eurodiputada italiana havia registrat aquesta pregunta després que al maig la CE no volgués admetre a tràmit la iniciativa ciutadana europea (ICE) sobre enfortiment de la participació ciutadana en la presa de decisions sobre la sobirania col·lectiva, promoguda per Reagrupament, i que tenia per objectiu "garantir que els ciutadans d'un nou estat que pugui resultar d'una possible secessió de Catalunya d'Espanya mantinguessin el seu estatus de ciutadans de la UE". "Està manifestament fora de les competències de la CE", va respondre llavors l'executiu comunitari.

stats