Política 04/05/2016

Martí es retira de les primàries del PSC després de reunir-se amb Batet

El partit obrirà un nou procés de configuració de llistes, com estableix el reglament

Sara González
2 min
Batet i Martí s'han reunit aquest dimecres per tancar un acord.

BarcelonaLa direcció del PSC ho ha dit des del primer dia: no és el millor context perquè el partit celebri unes primàries. La consigna s'ha complert. Meritxell Batet i Carles Martí –els dos aspirants que dilluns van oficialitzar les seves intencions d'encapçalar la llista del 26-J– han mostrat un nivell de coincidència que evitarà que els militants hagin de triar entre un o altre en una votació que estava previst que se celebrés el cap de setmana del 14 i el 15 de maig. Els dos dirigents s'han reunit a la seu del carrer Nicaragua i, finalment, Martí ha retirat la seva precandidatura sense acordar un lloc a la llista després d'assegurar que hi ha "voluntat de canvi i de renovació" per part de Batet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hem constatat que compartim els plantejaments bàsics sobre com abordar la campanya electoral i, així mateix, m'ha traslladat la seva convicció que compto amb la trajectòria i la capacitat necessària per defensar el projecte del PSC al Congrés amb il·lusió i consens", ha assegurat Batet en un comunicat, on també considera que la renúncia de Martí pot "enfortir el procés i garantir la unitat interna" de cara al 26-J.

La idea inicial de la cúpula del partit era repetir la mateixa llista i canviar-ne només el número. Martí ha anunciat, però, que el PSC obrirà un nou procés de confecció de la candidatura, com ha fet cada vegada que hi ha hagut comicis en compliment del seu reglament. Això implica que les agrupacions i les federacions hauran de tornar a fer el procés d'avalar els seus integrants a la llista.

Aquest fet no necessàriament suposa que la llista canviï radicalment, ja que és probable que les delegacions territorials del partit avalin en bona part els mateixos noms. El paper del candidat, però, en aquest cas, Batet, serà determinant també en la configuració final. La federació del Vallès Occidental, per exemple, va donar suport a Pere Navarro, i aquest va quedar finalment fora de la candidatura del 20-D perquè no se li va permetre tenir un lloc més amunt del sisè a la llista.

Martí ha subratllat que en cap cas ha acordat un lloc a la llista de Batet, però que està a "disposició del partit" i es postularà a la seva federació tal com va fer quan va ser escollit com a candidat al Senat. Martí, que ha assegurat que tenia ja emparaulats la meitat dels avals per ser candidat a les primàries, ha celebrat que Batet no concebi aquestes eleccions com una "segona volta" i que consideri que el missatge de la campanya ha de pivotar sobre el combat contra la crisi i la corrupció, a més de donar per extingit l'acord amb Ciutadans.

Justament aquest dimecres, la viceprimera secretària del PSC i alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha advertit en una entrevista a TV3 que un acord entre els dos aspirants a liderar la llista no seria positiu perquè "pervertiria el procés de primàries". Segons Martí, aquest fet no s'ha produït perquè no ha pactat cap lloc a la llista.

stats