CONFLICTE LINGÜÍSTIC
Política 05/07/2012

Batlles de la Franja s'oposen a canviar el nom al català

Ara
1 min

BENAVARRI.El nou intent del PP de fragmentar la llengua catalana entre tots els territoris on es parla ha rebut resposta dels municipis afectats. Així, els alcaldes de la Franja de Ponent s'han unit per defensar la unitat de la llengua catalana i tenen la intenció de presentar mocions als seus ajuntaments contra l'avantprojecte de la nova llei de llengües de l'Aragó. Els alcaldes no estan d'acord amb la modificació que planteja el text formulat pel govern popular de Luisa Fernanda Rudi, que pretén negar que el que es parla en aquest territori sigui català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'avantprojecte de la llei de llengües del govern aragonès del PP considera el castellà llengua oficial i estableix que hi ha dues llengües més: "L'aragonesa pròpia de les àrees pirinenca i prepirinenca", és a dir l'aragonès, i la "llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental", el català que es parla a la Franja.

La mesura de resposta dels alcaldes va ser adoptada dimarts, segons van confirmar a l'ACN fonts de l'Ajuntament de Benavarri, durant una reunió que va tenir lloc en aquest municipi de la Baixa Ribagorça i a la qual van assistir alcaldes de set consistoris de la Franja, a més de representants dels professors de català i de pares d'alumnes.

L'Institut de Graus i el català

Més enllà, però, en la reunió de dimarts, a més d'acordar la presentació de mocions en defensa de la unitat de la llengua catalana, també es va reivindicar la continuïtat de l'ensenyament optatiu del català a l'Institut de Graus, que el govern de l'Aragó ha anunciat que pensa suprimir. La denominació que pretén imposar el PP al català de la Franja ha rebut el rebuig frontal de la Universitat de Saragossa.

stats