EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 29/04/2011

Bildu al·lega al Suprem el rebuig dels seus candidats a la violència

La Sala 61 del Tribunal Suprem delibera des de les 20 hores. Bildu ha al·legat que tant EA com Alternatiba han condemnat sempre els atemptats d'ETA

Efe
2 min

MadridEn les seves al·legacions, la coalició defensa que cap dels seus candidats "ha estat dirigent o membre significat de Batasuna" i que els dos partits que la integren -Eusko Alkartasuna (EA) i Alternatiba- han mostrat al llarg de tota la seva trajectòria "un inequívoc rebuig de la violència i el terrorisme, havent condemnat reiteradament els atemptats d'ETA i demanat la seva desaparició incondicional". Les 123 pàgines de les al·legacions ja estan en mans dels 16 magistrats de la Sala del 61 del TS que des d'avui estudien les impugnacions presentades per la Fiscalia i l'Advocacia General de l'Estat, que consideren que la coalició és l'instrument i el vehicle amb el qual Batasuna pretén ser present a les eleccions del pròxim 22 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant la possibilitat que el Suprem admeti les impugnacions i anul·li les llistes del Bildu, el secretari general d'EA, Pello Urizar, ha denunciat que les impugnacions responen a un "impuls polític" i ha advertit que podrien plantejar demanar "l'anul·lació de les eleccions "municipals i forals si finalment són anul·lades les candidatures”. Una advertència que Urizar ha llançat en una roda de premsa a Sant Sebastià acompanyat per desenes de militants i dirigents històrics del seu partit, entre ells Carlos Garaikoetxea, Manuel Ibarrondo i Unai Ziarreta, tots els expresidents de la formació excepte Begoña Errazti.

Des del govern espanyol, ha tornat a ser el vicepresident primer i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ha insistit que "ara és el temps de la justícia" i seran, per tant, els jutges els que d'acord amb les lleis decidiran si un partit és o no legal. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Rubalcaba ha demanat que es deixi treballar als 16 magistrats de la Sala del 61 del Tribunal Suprem, que tenen de termini fins a la mitjanit de demà per resoldre els recursos, i que són-ha dit-, segons les regles de l'Estat de Dret, els qui decideixen sobre la legalitat o il·legalitat d'una candidatura.

Dos ponents contraris a il·legalitzar Sortu

Des de les 20:00 hores d'avui la Sala Especial del TS té previst començar les seves deliberacions per decidir si com demanen el Ministeri Fiscal i el Govern, a través de l'Advocacia de l'Estat, impedeixen que Bildu concorri a les eleccions del 22-M. Els magistrats analitzaran d'una banda les impugnacions contra Bildu i de l'altra les de les agrupacions electorals. Seran ponents de les sentències els magistrats Manuel Alarcón i Rafael Gimeno Bayón, respectivament.

Es dóna la circumstància que tots dos van ser dos dels set magistrats que es van oposar fa poc més d'un mes a la decisió de la majoria de la Sala del 61 de prohibir la inscripció de Sortu en el registre de partits polítics del Ministeri de l'Interior. La Sala del 61 està integrada, a més de pel president del TS, Carlos Dívar, i pels de cada Sala. Juan Antonio Xiol (Civil), Juan Saavedra (Penal), Ángel Calderón (Militar), Gonzalo Moliner (Social) i José manuel Sieiro (Contenciós-Administratiu), a més de pels magistrats més antics -Aureli Desdentado, Xabier O'Callaghan, Ricardo Enríquez, Carlos Granados i José Luis Calvo- i pels més moderns -Alberto G. Jorge Barreiro, Carlos Lesmes, Rafael Gimeno-Bayón, Manuel Ramón Alarcón i Francisco Javier de Mendoza-.

stats