CONFLICTE AL PAÍS BASC
Política 02/05/2011

Bildu recorrerà al Constitucional

La formació confirma que té intenció de recórrer al TC i d'arribar a Estrasburg, si cal, per impugnar el 22-M

Redacció
2 min

BilbaoEl secretari general d'EA i portaveu de Bildu, Pello Urizar, ha confirmat avui que la coalició recorrerà davant del Tribunal Constitucional (TC) la sentència del Tribunal Suprem (TS) que li prohibeix concórrer als comicis del 22 de maig i ha assegurat que, si cal, anirà als tribunals europeus. Així s'ha expressat Urizar en una roda de premsa celebrada a Bilbao en què també han pres part els dirigents d'Alternatiba i EA Oskar Matute i Ikerne Badiola, respectivament, i els candidats "independents" de l'esquerra abertzale a Bildu Aitziber Ibaibarriaga, Martín Garitano i Amaia Agirresarobe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La coalició integrada per EA, Alternatiba i independents ha rebut la sentència del Suprem aquest matí i disposa ara d'un termini de 48 hores per recórrer-la davant el Constitucional, que ha de prendre una decisió abans de la mitjanit de dijous, quan comença la campanya electoral. No seria el primer cop que el TYC deixa sense efecte una decisió del Suprem relacionada amb candidatures abertzales. El 2009 va permetre a Iniciativa Internacionalista concórrer a les europees en contra del criteri del TS.

No es rendiran

Si el TC falla contra Bildu, la coalició no es quedarà "de mans creuades" i anirà als tribunals europeus, on demanarà l'anul·lació dels comicis, encara que, arribats a aquest punt, "la injustícia ja estarà comesa", ha lamentat Urizar. Matute ha assegurat que Bildu té "moltes esperances" que, si finalment la coalició no pot concórrer a les urnes, els tribunals europeus anul·laran els resultats d'aquestes eleccions i ha desitjat que la Unió Europea "estigui a l'altura", no permeti " tal atropellament democràtic" i "sancioni com correspon a qui decideix sacrificar la democràcia en nom d'interessos polítics".

Ha denunciat que l'acte del Suprem és "jurídicament impresentable" i revela "la mentida que suposa la divisió de poders a Espanya", ja que "no és més que el celofan judicial de la decisió política pactada pel PSOE i pel PP" per impedir la participació de Bildu a les eleccions.

stats