Política 22/03/2011

Bono deixa parlar cinc minuts en català perquè no es digui "que al Congrés s'impedeix la llibertat”

PP, PSOE, UPN i UPiD impedeixen que es pugui parlar català al Congrés. Dani Fernández, del PSC, argumenta el vot del seu grup perquè la iniciativa era "unilateral", considera que el seu "únic objectiu" era "amortitzar la del Senat" i indica que sense el suport del PP no es podrà parlar mai català al Congrés

Miquel Codolar
2 min

MadridEl president del Congrés, José Bono, ha renyat als diputats Joan Tardà, d'ERC, i Aitor Esteban, del PNB, per haver parlat en català i euskera durant uns minuts durant les seves respectives intervencions. Ha estat durant el debat sobre una proposició promoguda per CiU, PNB, BNG, ERC i EU-ICV-EUiA, per permetre l'ús del català, l'euskera i el gallec al Congrés que no s'ha aprovat per l'oposició del PSOE i el PP. Durant la intervenció de Tardà el diputat del PP per Sevilla, Ricardo Tarno, s'ha desplaçat fins a Bono per comentar-li que ho considerava "inacceptable".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això Bono ha hagut d'argumentar que ha volgut deixar parlar uns minuts en català i euskera als diputats amb l'objectiu que "els qui fan demagògia amb les llengües d'Espanya no puguin titular demà que al Congrés s'impedeix la llibertat". Després d'això ha advertit als diputats que parlin en castellà a partir d'ara. A Tardà li ha dit que "com veu, no ens molesta escoltar-lo parlar amb català, però si vol fer-ho ha de modificar la llei". A Esteban li ha indicat que "molts volíem entendre'l i no ho hem aconseguit" i ha afegit que "en aquesta casa s'ha de parlar castellà mentre no es modifiqui la llei". Ha finalitzat la seva intervenció demanant "que no em tornin a posar en la situació d'haver de prendre mesures disciplinàries".

El diputat d'ERC Joan Tardà ha exposat que la posició contrària a la iniciativa del PSOE, el PP, UPN i UPiD fa "un flac favor a les generacions de joves, els aboquen al conflicte". Ha dit que el grup socialista "utilitzi paraules que sonen bé, són incapaços de mirar-se al mirall, i si hi miren veuran reflectida l'antigor, la intolerància i la voluntat d'assimilar-nos, i mai no podran". Veient alguns diputats rient, els ha dit que "els feixistes també pensaven que la llengua estava morta i el 2011 la seguim defensant". La diputada de CiU Montserrat Surroca ha dit que la iniciativa "exemplificaria el que passa a Catalunya, on el català i el castellà viuen en una convivència tranquil·la i pacífica".

El diputat del PSC Dani Fernández ha dit que la iniciativa era "unilateral", considera que el seu "únic objectiu" era "amortitzar la del Senat" i indica que sense el suport del PP no es podrà modificar el reglament per parlar català al Congrés. La proposta pretenia modificar l'article sisè del reglament del congrés per permetre als diputats catalans, bascos i gallecs que poguessin utilitzar les seves llengües.

stats