Política 08/06/2014

Els Bordegassos de Vilanova alcen amb èxit castells per tot Roma i el Vaticà en defensa del 9-N

Els castellers de Vilanova i la Geltrú carreguen i descarreguen un quatre de set al coll del Gianicolo

Sandra Buxaderas
4 min

RomaL'empenta, il·lusió i gran preparació dels Bordegassos de Vilanova els ha permès d'omplir de castells els indrets més emblemàtics de Roma i del Vaticà i culminar amb èxit l'esperada cita de les dotze del migdia a l'històric turó del Gianicolo, amb espectaculars vistes sobre la ciutat. Una fita més marcada encara si es té en compte que abans d'alçar pilars reivindicatius a espais tan mítics com el Colosseu o la Fontana di Trevi, la colla ha hagut de superar nombrosos aventures.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest diumenge, just després de la sonada explosió del canó del Gianicolo, que des de fa més d'un segle i mig marca cada dia l'arribada del migdia a la Ciutat Eterna, els Bordegassos han coronat i descarregat amb èxit un quatre de set i altres castells al Piazzale Garibaldi, entre veus "d'independència" i desplegament de pancartes a favor del dret de vot el proper 9 de novembre.

Malgrat un sol inclement i temperatures de vertigen, que feien que molts romans i turistes aguantessin poca estona a la plaça, els Bordegassos han alçat encara un tres de set, un cinc de sis, un vano de cinc i molts pilars de quatre simultanis. En aixecar els pilars, els enxanetes mostraven pancartes amb missatges a favor de la democràcia i el dret a vot. Entre els castellers i la impactant estàtua de Garibaldi a cavall que presideix la plaça del turó on s'han aixecat els castells, una pancarta deia: "I catalani vogliono votare" ('els catalans volen votar').

El manifest d'Òmnium l'ha llegit just després del primer castell el vicepresident de l'entitat cultural, Joan Abellà, que ha acabat agraint a l'enxaneta Clara "haver coronat aquest somni". Abellà també ha agraït la col·laboració del Casal Català d'Itàlia i la secció italiana de l'Assemblea Nacional de Catalunya, així com de la ciutat de Roma.

Precisament, una responsable cultural de la ciutat, Roberta Ronconi, ha volgut adreçar-se als castellers amb aquestes paraules: "Gràcies per haver regalat el primer castell a la ciutat de Roma. Des d'ara, els castells formen part de la bellesa de la ciutat".

El cap de colla dels Bordegassos, Pau Ortiz, també ha agraït "la gran acollida" que els ha dispensat "la ciutat de Roma" i ha explicat que la colla "defensa la democràcia: poder votar, poder posar el vot dins l'urna". Ortiz es mostrava orgullós d'una actuació "tan maca, i que ha estat aconseguida amb gran il·lusió per a molta gent". I això que tant ells com les entitats culturals que han participat en l'organització i difusió –Omnium Cultural, amb la col·laboració del Casal Català d'Itàlia i ANC-Itàlia– han hagut de preparar-la a corre-cuita. Només dues setmanes abans, resoltes les dificultats d'obtenció d'autoritzacions administratives, els Bordegassos van confirmar la possibilitat de viatjar fins a Roma.

El dia abans, dissabte, la colla ja s'havia estrenat alçant castells espontanis i de gran impacte entre els vianants davant de la basílica de Sant Pere del Vaticà. A la tarda, mentre feien un recorregut acompanyats d'una afiliada de l'ANC-Itàlia i impulsora d'una entitat turístico-cultural que defensa el català a Roma, Romaquí, els Bordegassos encara van alçar pilars als llocs més emblemàtics del centre de Roma, entre l'admiració de l'atapeïda multitud de turistes i romans a qui uns voluntaris repartien el manifest d'Òmnium en italià. "Els han alçat a totes les grans places del centre, excepte a la plaça d'Espanya; és a dir, plaça Navona, plaça del Panteó, Fontana di Trevi, Capitoli i finalment, davant del coliseu", enumerava la presidenta de Romaquí, Maria Hernández.

Els Bordegassos van haver de superar algunes reticències inicials de les forces de l'ordre en alguns indrets, que van acabar deixant-los fer, però, vist l'interès cultural de les manifestacions espontànies i l'interès dels vianants.

Ara bé, entre diverses aventures que han corregut els 120 membres dels Bordegassos a Roma, la pitjor ha estat el robatori, només arribar a la capital italiana, de les pertinences personals que havien deixat dins l'autocar, tot i ser custodiat en un pàrquing tancat. Els lladres van trencar completament els vidres d'una porta, així com bona part del mecanisme d'entrada, cosa que ha fet que, a hores d'ara, els castellers no sàpiguen encara si podran tornar a Vilanova a l'hora convinguda, ja que primer s'ha de reparar completament el vehicle. Per sort, els lladres no van aconseguir forçar el maleter on els castellers custodiaven les bosses més grans amb tot el material i vestits necessaris per a l'actuació d'avui.

"A mi, per exemple, m'ha fet molt de mal que a la motxilla que em van robar hi tingués unes arracades que em va regalar la meva mare just abans de morir", explicava a l'ARA Montserrat Lorente, membre de la colla. Ara bé, afegia de seguida: "Però estem molt contents per l'acollida de la ciutat, ha estat esplèndid".

Una de les enxanetes, la Paula, de set anys, relatava la marató que han hagut de córrer abans d'actuar: un viatge de 20 hores en autocar. "La nit de divendres no vaig dormir en tota la nit, i això que m'havia llevat a les sis, i em vaig marejar a l'autocar", explicava. Tot i aquest cansament, la menuda va participar als pilars aixecats dissabte a diverses places romanes i avui ha coronat dos castells al Gianicolo. La companya Meritxell, també de 7 anys, era una de les poques que ha viatjat en avió, però avui actuava després d'haver-se llevat a les tres de la matinada per anar a l'aeroport. "Estem molt contentes de com ha anat", deien totes dues mentre la mare els oferia una pizza, finalment a l'ombra després de dues hores a ple sol.

L'actuació castellera dins la campanya "Catalans want to vote" ha despertat l'interès de la premsa italiana. Al cap de poques hores, tant el diari romà 'La Repubblica' com el torinés 'La Stampa' mostraven a les webs una profusió de fotos de l'acte, juntament amb altres mitjans.

stats