POLÍTICA
Política 03/02/2014

Bosch veu “mala fe política” del ministre Margallo en diferenciar el procés català de l'escocès

El republicà afirma que a Espanya també es podria pactar una consulta legal si hi hagués voluntat política i convicció democràtica

Meritxell Comas
2 min
El diputat d'Esquerra, Alfred Bosch, durant la seva intervenció al Congrés aquest dimarts / EFE

BarcelonaEl líder d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha respost aquest dilluns al ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, que és "mala fe política" diferenciar el procés sobiranista català de l'escocès, perquè a Espanya també es podria pactar una consulta legal si hi hagués voluntat política i convicció democràtica, segons informa Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bosch es refereix així a l'entrevista al ministre Margallo publicada pel 'Financial Times' en la qual defensa que el cas català és "fonamentalment diferent" de l'escocès i ha admès que Escòcia podria reingressar a la UE si s'independitzés legalment, tot i que ha constatat que seria un procés lent. El cap de files republicà a Madrid ha criticat la insistència del ministre d'Exteriors a diferenciar les formes legals dels processos català i escocès: "Si aquí no es fa legalment –afirma Bosch– és perquè ells no volen. Ells bloquegen aquesta possibilitat". Una de les opcions per fer-lo legal, ha assegurat, són les dues proposicions de llei registrades aquest dilluns al Congrés perquè es delegui a la Generalitat la capacitat de convocar referèndums, una "forma calcada" a la que han seguit britànics i escocesos, ja que també s'ha produït una delegació de competències.

Escòcia, britànica "per sempre"

El tractat fundacional britànic de 1706 dicta que Escòcia estarà "indissolublement, 'forever and ever'", unida al Regne Unit, la qual cosa és molt semblant al que diu la Constitució espanyola, però Bosch ha destacat que a la Gran Bretanya adapten els textos històrics a la legalitat actual. El del govern central "és un discurs equivocat, amb mala voluntat i mala fe perquè no hi ha voluntat d'arreglar les coses", ha afirmat el republicà, que defensa que el poble català vol anar a les urnes i que votar no pot ser il·legal.

stats