CAP AL 27-S
Política 30/03/2015

Bosch s’enreda amb la llista única

Afirma que ERC està oberta a negociar una candidatura unitària però hores després se’n desdiu

Laia Vicens
3 min
Alfred Bosch va rectificar les seves paraules sobre la voluntat d’ERC d’acordar una llista conjunta en un acte amb el seu número dos, l’actor Juanjo Puigcorbé.

Barcelona“Sí, esclar que sí”. Amb aquestes paraules el candidat d’ERC a Barcelona, Alfred Bosch, va reobrir el debat que ja fa mesos va provocar un fort distanciament entre ERC i CiU: la llista unitària per concórrer plegats a les eleccions del 27-S. Però si a primera hora del matí va manifestar que la voluntat d’ERC és “anar junts” a les eleccions, tres hores després va rectificar i va afirmar que el debat sobre la llista única es va tancar amb l’acord entre Artur Mas i Oriol Junqueras.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan el 25 de novembre Mas va anunciar que el seu pla passava per forjar una llista única, ERC va rebutjar-ho de totes totes, amb l’argument que una candidatura unitària també hauria d’incloure la CUP i que, de totes maneres, no faria sumar més suports a l’independentisme. Després d’unes setmanes de retrets públics entre els dos partits, Mas va acceptar les carabasses dels republicans i ERC va cedir en la data de les eleccions, que van convocar-se per al 27 de setembre quan ells les volien a la primavera.

Però ahir el partit d’Oriol Junqueras va semblar que reobria el debat. Ho va fer l’alcaldable per a Barcelona, Alfred Bosch, que en una entrevista a Catalunya Ràdio va instar la CUP i CDC a negociar les condicions d’aquesta candidatura després de les eleccions municipals. “Queda clar que volem anar junts i entendre’ns. Estem molt oberts a l’entesa”, va afirmar. Va ser aleshores, i responent a la pregunta de si veia possible que després de les municipals es conformés la llista única, quan Bosch, sense cap mena de dubte, va sentenciar: “Sí, esclar que sí”.

Segons el candidat republicà, si ha sigut possible acordar un full de ruta conjunt, també ho ha de ser pactar els termes d’una llista unitària que “hauria d’incloure” CDC, ERC i la CUP. “En cap moment hem dit que no es podia fer, però el que no volem és una llista coixa”, va dir en relació a la necessitat d’incloure-hi la CUP, amb qui va dir que pactaria “fàcilment”. Però quan l’incendi estava creixent, ell mateix es va encarregar d’apagar-lo. Tres hores després, en un acte de precampanya, Bosch va desdir-se del que acabava d’afirmar a la ràdio. Va assegurar que el seu partit “no té cap intenció de reobrir un debat que va quedar tancat” amb l’acord que Mas i Junqueras van segellar el 14 de gener.

Es dóna per fet que la CUP mantindrà la seva negativa rotunda a concórrer a les eleccions amb CiU. A la federació, en canvi, van celebrar que ERC reobrís el debat. Ho va manifestar, precisament, el rival de Bosch a les eleccions. “A la vida, corregir les coses sempre és bo”, va assegurar l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, en una entrevista a TV3. Ara bé, va retreure als republicans que deixessin passar l’oportunitat fent un “lleig” a l’oferta de la llista única que va proposar Mas.

La resta s’hi abraona

Davant del desgavell de declaracions, la resta de partits van burxar en les contradiccions. El candidat del PSC, Jaume Collboni, va afirmar: “El subconscient ha traït Bosch”, ja que la llista única és “l’únic que li interessa”. De fet, Collboni va acusar tant ERC com CiU de ser responsables de “l’únic segrest” que hi ha a Catalunya: la imposició d’un debat polític i “pensament únic” sobre la independència.

El candidat socialista va respondre així a les paraules de Bosch, que durant l’entrevista a Catalunya Ràdio havia descartat un pacte amb el PSC, al·legant que a Collboni “ja li va bé que Barcelona sigui una ciutat segrestada per l’Estat”. Segons va dir Collboni, si Bosch “supedita el debat a la qüestió independentista i no al model de ciutat, difícilment” es trobaran. Per la seva banda, el candidat del PP, Alberto Fernández Díaz, va criticar Mas i Trias per “voler convertir les eleccions municipals en la primera volta de les eleccions plebiscitàries a favor de la independència”. Segons va dir en un comunicat, considera que els comicis locals “són a partit únic”.

stats