POLÍTICA
Política 14/04/2011

Bozal: "Vaig votar per decisió personal, no per rentar la meva imatge"

La consellera de Justícia assegura que no es va sentir "criminalitzada" pels sectors independentistes i que "això forma part del joc polític i s'ha d'acceptar"

Jordi Nicolás Soler
2 min
Pilar Fernández Bozal, a 'Els matins' de TV3

BarcelonaLa consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, ha volgut aclarir qualsevol dubte sobre la vertadera intenció per la qual va votar a la consulta independentista del 10-A a Barcelona: "No volia rentar la meva imatge. Vaig votar per decisió personal", ha assegurat. Pel que fa a les crítiques que van sorgir després del seu nomenament com a consellera de Justícia pel fet d'haver-hi estat en contra quan era advocada de l'Estat a Catalunya, Bozal ha afirmat que no es va sentit "criminalitzada". En una entrevista a TV3, ha assegurat que "era la meva feina, però fins a cert punt és normal que alguns sectors protestessin", ha dit. "Si m'ho retreuen és perquè forma part del joc polític, i s'ha d'acceptar". Malgrat tot, ha assegurat que la política "li agrada" i que es poden fer "moltes coses" des d'ella.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Retallades

D'altra banda, la consellera s'ha mostrat partidària de les retallades també en l'àmbit privat: "El sector privat també s'ha d'estrènyer el cinturó". Malgrat tot, ha defensat la política d'austeritat de la Generalitat i ha demanat que els ciutadans escoltin primer "els criteris del Govern" abans de "queixar-se". En aquesta línia, ha donat suport a l'actuació del conseller de Sanitat, Boi Ruiz, que dimarts va blindar els serveis bàsics sanitaris davant la retallada pressupostària en aquest àmbit: "No calia garantir els serveis bàsics, perquè ja ho estableixen les normatives i la Constitució".

En la justícia, però, Bozal ha assegurat que "les retallades que s'hi poden fer són molt poques: estem patint la pròrroga pressupostària, no disposem de tots els diners que ens caldran per passar l'exercici. En aquest sentit, ha assegurat que no és seva "la competència tancar jutjats ni modificar la seva situació". "Només en podem canviar l'estructura i el concepte", ha afegit. "Cal transversalitzar la justícia", ha reclamat. "Estem treballant en un nou sistema informàtic que integrarà tots els cossos judicials d'ambdues administracions, la de la Generalitat i la de l'Estat, perquè tothom s'ajudi mútuament". Tot i així, ha assegurat que "haurem d'esperar al 2012, perquè el 2011 no farem cap nova infraestructura".

Situació actual de la justícia

Tot i reconèixer que la situació actual de l'àmbit judicial no l'ha sorprès, Bozal ha denunciat que "un cas com el dels bombers morts a Horta de Sant Joan pot col·lapsar un jutjat petit. Així no anem bé". En aquest sentit, ha afirmat que bona part de la responsabilitat que l'Estatut del 2006 no es pogués aprovar amb totes les competències judicials previstes és el Consell General del Poder Judicial, "més que no pas de l'Estat".

En referència a Miguel Ángel Gimeno, president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va afirmar fa dues setmanes que el servei judicial encara seria pitjor amb les retallades, Bozal ha dit que "a la justícia hi han d'accedir tots els ciutadans", i ha afegit que no és "partidària" del copagament, però sí "favorable" a diverses taxes.

stats