Política 18/02/2016

Busqueta assegura que "un 30% de la CUP" va estar disposada a anar a Junts pel Sí

L'exdiputat titlla d'"inadmissible" la investidura de Puigdemont i es pregunta si val la pena "sacrificar" el projecte municipalista dels cupaires per "la merda del Parlament"

Ara
2 min
Josep Manel Busqueta, diputat de la CUP

BarcelonaLes llargues negociacions amb Junts pel Sí, les tensions internes pel debat d'investidura i les votacions sobre la posició de la CUP sobre el tema han dividit la formació. Tant és així que l'exdiputat cupaire Josep Manel Busqueta ha avisat que en l'última assemblea nacional, que la CUP va celebrar a Sabadell i en què els partidaris i detractors de l'acord van empatar a 1.515, un "30% de la CUP estava disposada a anar a Junts pel Sí". Busqueta, que ho va dir en una intervenció durant un debat organitzat pel Periódico Diagonal, no concreta d'on treu aquesta dada.

De fet, Busqueta opina que "la CUP no és un fi en si mateixa" i que "pot servir per al que pot servir". Per això, afirma que "si en un moment se l'ha de llençar a la paperera per fer un altra cosa, s'haurà de fer". El cert és que durant tota la intervenció, l'exdiputat, que va dimitir arran del pacte amb Junts pel Sí però que segueix de tècnic al grup parlamentari, es mostra molt crític amb la decisió de la CUP d'investir Carles Puigdemont.

Segons diu, és "inadmissible" que un partit anticapitalista "hagi investit algú" com Puigdemont, una decisió que atribueix a la "contradicció absoluta" que viu el partit de l'esquerra independentista. Una contradicció que, revela, es produeix per les dues ànimes que hi ha al partit. Segons explica el mateix Busqueta, la zona de l'àrea metropolitana, com els Vallesos o el Baix Llobregat, tenen un pensament "netament anticapitalista", mentre que els plantejaments de "les zones rurals" són "més patriòtics que de contingut social" i estarien disposats a "aprovar-ho tot" per tirar endavant el procés independentista. "No han superat el complex d'Edip", critica Busqueta.

El "problemón" de ser al Parlament

Ara bé, segons el mateix Busqueta, el veritable problema de la formació va arribar el 2012, quan va decidir fer el salt al Parlament. "És un 'problemón' que evidencia totes les nostres debilitats", afirma. I és que, en una defensa aferrissada del municipialisme, Busqueta assegura que "cap canvi en profunditat no es produirà en una institució".

En aquest punt, lamenta que la CUP "posi massa ous a la cistella del Parlament", una institució que els cupaires "no dominen" i que "els supera". De fet, relata, irònic, que "només posar un peu al Parlament et torna reformista: les columnes, les estores... No hi ha res a fer, en aquell entorn".

Per això, s'acaba preguntant si val la pena "sacrificar tot un projecte municipalista" com el de la CUP "per la merda del Parlament".

stats