CAS MERCURI
Política 08/06/2015

El germà de Bustos defensa l''estil Bustos': "És el de la proximitat, el de preocupar-se per la ciutadania"

Paco Bustos atribueix a un error dels Mossos una de les seves imputacions i nega haver cobrat "ni un euro" per comissions del cas Mercuri

Laia Vicens / Sara González
4 min
Francisco Bustos ha comparegut aquest dilluns a la comissió del frau fiscal / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl germà de l'exalcalde de Sabadell i exregidor de la ciutat, Francisco Bustos, ha atribuït a un "error" dels Mossos d'Esquadra una de les tres imputacions que acumula en el cas Mercuri. Així ho ha explicat durant la seva compareixença en la comissió sobre el frau fiscal al Parlament. Segons Francisco Bustos, en la peça 26 del cas, on s'investiga el presumpte pagament de viatges personals per part de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), quan en les converses interceptades es parla de "federació" es fa referència a la federació del PSC del Vallès Occidental Sud del qual ell en va ser el primer secretari fins el passat mes de febrer. "Hi ha hagut una confusió verbal", ha al·legat, tot defensant que no ha cobrat "ni un euro" per comissions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El germà de l'exalcalde ja va ser condemnat a un any i quatre mesos de presó (igual que Manuel Bustos i l'exnúmero dos del PSC Daniel Fernández) per haver col·locat a dit un exalt càrrec del tripartit a l'Ajuntament de Montcada. Francisco Bustos ha admès que també estava imputat en una de les peces que fan referència a la llicència de connexió de clavegueram, un cas que ha recordat que ha estat arxivat.

Bustos ha afirmat que, en cas que surti condemnat, "clar" que es disculparà davant dels veïns de Sabadell. En canvi, ha dit que no se sent obligat a tornar cap quantitat de diners, perquè cap dels presumptes delictes que ell hagi pogut cometre és "robar". "Quins diners he de tornar? És qui roba que ha de tornar diners. Quins diners he de tornar jo, si no he robat res?", s'ha preguntat.

El president de la comissió, el diputat de la CUP David Fernàndez, ha rebut els germans Bustos amb la samarreta de la Crida per Sabadell, el partit que integra la CUP i l'Entesa i que han obtingut quatre regidors a Sabadell.

Amorós: "El seu ajuntament era una enciclopèdia de la corrupció"

El diputat d'ERC Oriol Amorós ha centrat la seva intervenció en preguntar per les presumptes contractacions a dit a l'Ajuntament de Sabadell. "A quanta gent teníeu col·locada per la cara?", ha preguntat directament. Així, ha recordat que algunes converses telefòniques definien els germans Bustos com una "trama de xoriços" i com un "grup organitzat". "El seu Ajuntament era una enciclopèdia de la corrupció", ha etzibat Amorós, que ha afegit que la justícia "comença per una cosa i acaba trobant de tot". Bustos s'ha mostrat enutjat pel "to" d'Amorós.

Interpel·lat pel diputat del PP Sant Rodríguez, Francisco Bustos ha defensat la selecció dels càrrecs de confiança en casos com el de Montcada o Rubí. "Té sentit agafar persones de confiança personal i també política, no per amiguisme", ha assegurat. A més, ha replicat al dirigent popular si a l'Ajuntament de Badalona governat fins ara per Xavier García Albiol s'hagi triat els càrrecs de confiança a través d'un procés de selecció. "A l'ajuntament de Badalona no hi ha cap regidor sentenciat per tràfic d'influències", ha etzibat Rodríguez molest.

Mena: "No vingui aquí a prendre'ns el pèl"

El diputat d'ICV-EUiA Joan Mena, que també va ser regidor a Sabadell durant vuit anys, ha carregat contra Bustos, a qui li ha exigit que "no expliqui sopars de duro". "No vingui aquí a prendre'ns el pèl", li ha reclamat. Mena ha dit que no li va sorprendre la condemna dels germans Bustos, perquè "no es movia res a Sabadell" sense que els germans Bustos no ho sabessin. De fet, ha denunciat tot un reguitzell de càrrecs que, al seu judici, han estat "col·locats" pels germans Bustos: una cosina segona com a administrativa de la policia municipal, la filla d'un exregidor treballant a Protocol de l'Ajuntament, el germà d'una diputada i regidora contractada a l'àrea de Territori, la dona d'un regidor i alcaldable com a càrrec de confiança al consell comarcal, el marit d'una tinent d'alcalde d'assessor a la diputació, la dona del gerent de diverses empreses municipals a la FMC o la dona de l'exdirector de Ràdio Sabadell a l'oficina del Síndic municipal.

Mena ha repassat el sumari del cas Mercuri, on el jutge defineix els Bustos com una "banda de 'subhasters' de la contractació pública, les obres i la col·locació de persones". Unes paraules que han enervat l'exregidor de Sabadell, que les ha qualificat d'"injustes". Bustos, per la seva banda, ha negat que el seu tiet, l'expresident del Gremi de Constructors de Sabadell, Melquiades Garrido, hagi rebut tracte de favor. De fet, ha assegurat que "desconeix" si el seu oncle tenia accés a expedients i funcionaris i assegura que s'ha malinterpretat la frase del sumari en què Garrido li deia: "'Paquito no te mueves ni un huevo'".

Vallet demana "honestedat" i no "fer burla"

A preguntes de la diputada de la CUP Isabel Vallet, Bustos ha definit el concepte "Estil Bustos" com la "proximitat, preocupar-se per la ciutadania, fer actuacions importants -ha citat fer escoles bressol, pavellons i una biblioteca-". "És un estil molt bo per a mi", ha afirmat. Vallet li ha demanat "honestedat" i que "no faci burla", però Bustos ha mantingut les seves afirmacions.

Vallet també li ha preguntat per la seva opinió sobre la "Plataforma Sabadell lliure de corrupció". Bustos ha dit li mereix "tots els respectes" i ha recordat que hi ha integrants de la plataforma que concorren a la llista de la Crida per Sabadell, la coalició de la CUP i l'Entesa. La diputada cupaire ha retret la "falta de respecte" dels Bustos cap als veïns de Sabadell per haver-se "aprofitat d'un càrrec electe per pagar favors i afavorir la seva família".

Al final de la seva intervenció i interpel·lat per CiU, Francisco Bustos ha assegurat que a hores d'ara treballa com a assessor del PSC a l'àrea metropolitana i està preparant la seva reincorporació al cos dels Mossos d'Esquadra.

stats