CAS MERCURI
Política 31/03/2015

Bustos rep la primera condemna

Setze mesos de presó per a l’exalcalde de Sabadell i l’exnúmero 2 del PSC per tràfic d’influències

Sara González
3 min
UN HABITUAL ALS JUTJATS  Bustos va ser alcalde de Sabadell durant tretze anys. En fa un que es defensa.

BarcelonaFa poc més de dues setmanes l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos treia pit després que s’arxivés la causa dels presumptes sobresous de la Federació de Municipis de Catalunya. “Aquest pot ser el principi del final d’un malson injust”, va dir aleshores. L’alegria li ha durat poc. Ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va fer pública la condemna per la presumpta col·locació a dit d’un ex alt càrrec del tripartit a l’Ajuntament de Montcada i Reixac, un cas derivat de la trama Mercuri: un any i quatre mesos de presó i quatre anys i mig d’inhabilitació per tràfic d’influències per a Bustos, el seu germà Francisco i l’exnúmero dos del PSC Daniel Fernández, a més d’una multa de 60.000 euros per a cadascun.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El TSJC considera demostrat que els tres dirigents socialistes van manipular i van pressionar l’alcaldessa de Montcada, María Elena Pérez, perquè alterés un concurs públic a favor de Carmina Llumà, ex secretària general de la conselleria de Política Territorial durant el tripartit, encara que la plaça l’havia guanyada una altra persona que reunia millors requisits.

El “no apta” de la discòrdia

“Doncs jo els he dit que agafin l’empresa i que al «no apta» li treguin el no ”, va dir Fernández en una conversa telefònica intervinguda policialment el 18 de maig del 2012. A l’altra banda del telèfon hi havia Manuel Bustos que, juntament amb el seu germà Francisco, li demanava insistentment ajuda per, presumptament, col·locar Llumà, que a més era la dona del cap dels serveis jurídics de l’Ajuntament de Sabadell. “Truca-li, truca-li, no te’n fiïs, perquè aquesta nena és tonta del cul”, li havia etzibat Bustos a Fernández dos dies abans, referint-se a Pérez.

L’alcaldessa, segons considera provat el TSJC, va accedir a modificar el concurs públic malgrat les “serioses reticències” que presentava en un inici. Finalment es va reunir amb la regidora de Recursos Humans, el d’Urbanisme i el membre del tribunal de l’empresa contractant perquè es rebaixessin els criteris de selecció i es considerés apta Llumà. És per aquest motiu que el TSJC també ha condemnat María Elena Pérez a set anys d’inhabilitació per un delicte de prevaricació.

El PSC va reaccionar tot just fer-se pública la condemna i ho va fer de manera contundent. “Respectem i acatem la sentència”, va assegurar la portaveu del partit, Esther Niubó. I és que els socialistes, que durant aquest temps han mantingut que confiaven en la innocència dels membres del seu partit implicats en el cas, són conscients que amb una condemna d’aquest tipus, encara que no sigui ferma, han de fer net. És per això que Niubó va anunciar que els quatre dirigents afectats queden automàticament fora del partit. Tots ells, va dir, han demanat la suspensió de militància per “no perjudicar el partit”, especialment amb unes eleccions municipals a tocar.

Ni militància, ni càrrecs orgànics, ni càrrecs públics va ser la resposta del PSC. És per això que Francisco Bustos, que encara es mantenia com a regidor de Sabadell, renunciarà automàticament a la seva acta i María Elena Pérez, que s’ha mantingut com a alcaldessa tot i que en aquests moments està de baixa per maternitat, no serà la candidata del 24 de maig. El partit posarà en marxa a corre-cuita el mecanisme per escollir un nou cap de llista a la localitat.

Amb tot, els quatre condemnats encara tenen l’opció de presentar un recurs davant del Tribunal Suprem. En aquest sentit, Niubó va assegurar que el PSC “els farà costat” si ho fan, però va subratllar que la sentència “és clara”, una contundència que fins ara no s’havia percebut en el partit amb aquest cas. Amb tot, va assegurar que volen estudiar bé la sentència i especialment el vot particular emès pel president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, que considera que Daniel Fernández hauria d’haver sigut “absolt” per falta de proves, ja que no hi ha enregistrada cap conversa seva amb Pérez que acrediti que la va pressionar.

Condemna “desproporcionada”

Aquesta és, doncs, la primera condemna que rep Manuel Bustos, que està imputat per fins a vuit delictes. Ahir ja va anunciar a través del seu compte de Facebook que presentaria un recurs i va exhibir la seva irritació per una sentència que va titllar de “totalment desproporcionada”. De fet, Bustos va afirmar que no creu que “mereixi tractament penal” perquè ell només va “opinar sobre un càrrec de confiança”.

stats