Política 24/04/2012

El Congrés veta les preguntes privades sobre el rei

La Mesa del Congrés ha acceptat el 75% de les preguntes formulades al govern espanyol en relació amb el recent viatge del rei a Botswana per entendre que són competència de l'executiu

Ara / Efe
2 min

MadridLa Mesa del Congrés ha acceptat avui el 75% de les preguntes formulades al govern espanyol en relació amb el recent viatge del rei a Botswana per entendre que són competència de l'executiu i ha rebutjat la resta, que afecten l'esfera estrictament privada de la Casa Reial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En relació amb el polèmic safari de Joan Carles, l'Esquerra Plural formular vuit qüestions, ERC 28 i 5 UpyD. Algunes de les preguntes vetades són sobre la identitat de les persones que l'acompanyaven, mentre que s'han acceptat qüestions sobre el grau de coneixement que tenia el govern té sobre el viatge o el cost que va tenir.

La vicepresidenta de la Cambra, Celia Villalobos. ha explicat als periodistes que la Mesa no ha seguit un criteri "capritxós" ni "sectari" en la decisió que ha pres sinó que s'ha limitat a aplicar estrictament l'acord adoptat de forma unànime per l'òrgan rector de la cambra per abordar les qüestions sobre la Casa Reial.

Un acord, subscrit fa uns mesos i traslladat a tots els grups polítics, basat "en la pròpia Constitució", ha aclarit, les competències del govern i les de la Mesa, i que s'aplica "de manera permanent" davant aquest tipus de preguntes. D'aquesta manera, ha afegit que s'han pres en consideració les preguntes que són competència de l'executiu però no les que tenen a veure amb l'àmbit privat de la família reial.

Hi ha diputats "molt hàbils", segons ha assenyalat la vicepresidenta del Congrés, que han plantejat les seves preguntes en funció d'aquest acord i altres, que han optat per altres fórmules, la qual cosa -ha dit- "ens ha fet més fàcil dir-los que no".

L'Esquerra Plural havia registrat també una proposició no de llei per obligar el monarca a comunicar al govern qualsevol viatge que faci a l'estranger, sigui oficial o privat, que la Mesa s'ha limitat a qualificar "i punt", ha subratllat Villalobos, i seran els grups parlamentaris els que decideixin sobre això.

stats