Política 16/10/2014

CDC i ERC mantenen contactes per separat amb ANC i Òmnium sobre una llista unitària en unes plebiscitàries

Rull està obert a parlar de tot però creu que hi ha "consens generalitzat" en considerar Mas un "actiu important" del país

Acn
2 min
Muriel Casals, d’Òmnium, i Carme Forcadell, de l’ANC, en la Diada del 2014.

BarcelonaCDC i ERC estan mantenint contactes amb l'ANC i Òmnium Cultural per abordar la nova situació política i les possibilitats d'una llista unitària en unes eleccions plebiscitàries. L'ANC aprovarà el seu posicionament aquest dissabte en la reunió del seu secretariat i juntament amb Òmnium exposaran la proposta conjunta en el marc de l'acte que se celebra diumenge a la Plaça de Catalunya. De fet, el mateix coordinador general de CDC, Josep Rull, ha confirmat els contactes. En preguntar-li si Artur Mas ha d'encapçalar la llista, Rull ha assegurat que el seu partit està disposat a parlar de tot, però ha reivindicat que hi ha un "consens generalitzat" sobre la idea que Mas és un "actiu important" del país. Les dues entitats asseguren que estan en un procés de debat i que encara no han pres cap decisió. Tenen la mirada posada en diumenge, quan faran pública la seva proposta. Mentrestant hi ha un pacte de discreció per tal que no es facin públiques les converses que s'estan mantenint a diverses bandes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre aquest divendres i dissabte l'ANC té previst recollir l'opinió de les seves sectorials al territori i dissabte celebrarà una reunió del secretariat per prendre una decisió definitiva. Fonts de l'entitat asseguren que s'estan avaluant tots els escenaris i que les converses se centren en el paper que ha de tenir la societat civil davant la proposta de 9-N del president de la Generalitat, Artur Mas, i sobre la possibilitat d'eleccions plebiscitàries. Una decisió que, segons l'entitat, és la més important des de la seva constitució.

El vicepresident d'Òmnium, Vincent Sanchis, ha assegurat en declaracions a Rac 1 que ni la seva entitat ni l'ANC no s'estan plantejant la opció de configurar una llista conjunta al marge dels partits polítics i ha afegit que Òmnium no ha de jugar el paper de substituir les forces polítiques.

En declaracions al Parlament, el coordinador general de CDC, Josep Rull, ha confirmat que existeixen contactes amb ANC i Òmnium "a diversos nivells" per fer una llista unitària. "Això és tan transcendent que es tracta de fer un plantejament de conjunt, i no començar amb elements puntuals", ha argumentat Rull, que ha recordat que l'aposta del seu partit passa per celebrar unes eleccions plebiscitàries on una llista "de país" es presenti amb un únic punt en el programa electoral per declarar la independència.

En preguntar-li sobre el paper que hauria de tenir el president de la Generalitat, Artur Mas, en aquesta llista, Rull ha assegurat que estan disposats a parlar de tot, però ha apostat per aprofitar "els millors elements i actius" que hi ha en el país. "I hi ha un consens bastant generalitzat en què hi ha un actiu important que és el president Mas", ha reblat.

Per la seva banda, aquest dimecres el portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, va admetre que el seu partit està parlant amb la societat civil per fer una "llista de país". A més, Bosch va afegir que aquesta llista unitària no tindria perquè estar encapçalada per cap partit polític.

stats