Política 11/10/2015

CDC i ERC enceten contactes per repetir fórmula unitària a Madrid

Els dos partits descarten fer servir la marca Junts pel Sí a les eleccions del 20-D

Oriol March
3 min
Francesc Homs, al centre, serà l’home fort de CDC al Congrés de Diputats.

BarcelonaSuperades les eleccions catalanes, a les sales de màquines de Convergència i ERC ja hi ha una nova data assenyalada en vermell: 20 de desembre. És el dia triat per Mariano Rajoy perquè se celebrin uns comicis espanyols marcats per la irrupció de nous actors polítics -Podem i Ciutadans- i per la influència del procés sobiranista en la política estatal. ¿Quina és la millor fórmula que pot fer servir el sobiranisme per ser present a Madrid a partir del 20-D? És la pregunta que es plantegen els dirigents dels partits d’Artur Mas i Oriol Junqueras. Els dos comandaments ja han encetat “contactes incipients” per mirar de repetir, si cal, la fórmula unitària a les eleccions espanyoles, segons fonts pròximes a les converses.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les negociacions estan en una fase “inicial” i es barregen en el calendari amb les converses que hi ha en marxa amb la CUP de cara a la nova legislatura a Catalunya. L’únic que es pot donar per fet en aquests moments, segons fonts consultades per l’ARA, és que en cap cas es faria servir el mateix nom que el 27-S. Això vol dir que la marca Junts pel Sí, que va obtenir 62 escons a les eleccions al Parlament, quedaria aparcada definitivament a la cita del 20-D. “És un nom que s’identifica amb el plebiscit que ja hem fet”, defensa un alt dirigent consultat.

Un esquema diferent

Al consell nacional que Convergència va celebrar ahir a Cerdanyola del Vallès hi va planar la fórmula sobiranista per concórrer als comicis estatals. “Cal anar-hi amb un esquema diferent -va assenyalar Mas en la seva intervenció pública-. Ja sé que hi ha gent a qui no interessa perquè diu que estem en una altra fase, però només deixarà d’interessar-nos [ser al Congrés de Diputats] l’endemà que Catalunya sigui independent”. El president en funcions descarta d’aquesta manera algunes opcions que proposaven sectors del sobiranisme basades a no assistir a la convocatòria electoral o bé promoure una abstenció massiva.

L’esquema ideal de Convergència, assenyalen dirigents consultats, passa per repetir la fórmula del 27-S per “defensar a Madrid el mandat rebut a les urnes”. L’home fort de CDC en aquesta hipotètica candidatura serà Francesc Homs, actual conseller de la Presidència. “Ara cal respectar el debat que pugui tenir ERC sobre la fórmula”, destacava ahir un alt dirigent nacionalista consultat. Els republicans, tal com va avançar l’ARA la setmana passada, sospesen una llista d’experts per anar a Madrid. L’aspecte nuclear de la negociació, noms a banda, serà determinar el perquè de l’assistència al Congrés de Diputats.

“Dret a decidir, sobirania i mandat rebut a les urnes”, situava Mas com a prioritats davant dels consellers nacionals de Convergència. Tots els dirigents consultats coincideixen en la necessitat d’aplicar-se a fons per aconseguir una victòria que no permeti dir a l’Estat que l’independentisme perd força a les urnes. “Caldrà estar molt atents al resultat de Ciutadans”, alertava ahir un dirigent. El partit d’Albert Rivera, que va aconseguir un resultat excepcional amb 25 diputats a les catalanes, farà forat i és l’enemic principal del sobiranisme a la futura cita amb les urnes.

L’escenari més probable és el d’una fragmentació inèdita al Congrés de Diputats, especialment arran de la irrupció de Ciutadans i de Podem, que també aspira a fer forat a l’àrea metropolitana malgrat que ha obtingut un resultat discret integrat dins de Catalunya Sí que es Pot -11 diputats- el 27-S. “Haurem de superar aquesta batalla a Madrid per defensar el canvi de mentalitat [del catalanisme]”, va insistir Mas, que va advocar per explicar també al Parlament Europeu, a través dels representants catalans, el mandat rebut el 27-S. Precisament va ser a Brussel·les on Convergència va voler bastir per primer cop una llista unitària amb ERC, però la va acabar enterrant. Els republicans van sortir vencedors d’aquella cita.

Una influència minvant

Al llarg d’aquesta última legislatura, els partits catalans no han sigut decisius per aprovar cap projecte important a causa de la majoria absoluta del PP. CiU, a principis del 2012, va fer una “inversió a terminis” -així ho definien aleshores a la cúpula del partit- fent costat a Mariano Rajoy per aprovar mesures com la reforma laboral, però el cop de porta al pacte fiscal va acabar amb la sintonia, que també s’havia fet extensiva al Parlament. Ara no hi haurà majories absolutes i això, segons alguns dirigents de Convergència, podria servir per tenir més pes a l’hora de reivindicar la celebració d’un referèndum pactat. Cap partit estatal, tret de Podem, té intenció d’avenir-s’hi.

El sobiranisme es juga el 20-D la posició hegemònica a Catalunya i un resultat que li permeti defensar a Madrid els mandats del Parlament.

stats