Política 07/07/2015

CDC rebutja convertir les converses en una "cursa de gesticulacions" i recorda que les entitats han demanat discreció

Alguns sectors plantegen no investir cap president com a forma per poder convocar unes segones eleccions després del 27-S

Acn
2 min
El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, a la Selva del Camp / ACN

BarcelonaEl president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha rebutjat convertir les negociacions sobre el 27-S en una "cursa de gesticulacions". En declaracions a Onda Cero, Turull ha recordat que les entitats han demanat discreció. CDC ha quedat estupefacte pel fet que ERC i la CUP hagin fet públic un debat que les entitats volen que sigui discret. Els republicans han apostat per un govern de concentració, mentre que Quim Arrufat ha defensat "cedir el protagonisme a la gent" en una llista sense formacions polítiques i convocar eleccions constituents automàticament. Alguns sectors plantegen no investir cap president com a forma legal per poder convocar unes segones eleccions després del 27-S.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Enmig de les negociacions entre les entitats i els partits polítics, el debat sobre la candidatura unitària s'ha traslladat al Parlament durant la compareixença del president de la Generalitat, Artur Mas. ERC ha "pregat" a Mas que s'avingui a acordar abans del 27-S un govern de concentració per a després de les eleccions, i el president s'ha limitat a dir que "es pot parlar de tot".

Per la seva part, la CUP ha anunciat el seu suport a una llista sense partits, però ho ha condicionat a la convocatòria automàtica d'unes altres eleccions. Una forma legal per fer-ho, segons alguns sectors, seria no investir cap president de la Generalitat i que s'haguessin de convocar uns altres comicis, el risc que va córrer en algun moment la presidenta andalusa, Susana Díaz, quan no aconseguir suports per ser investida.

La CUP, però, rebutja formar part de governs d'unitat o de "gestió interina", i creu que els convergents i Artur Mas no volen perdre el control del procés.

Des de CDC han quedat estupefactes pel fet que la CUP i ERC hagin airejat tot aquest debat i les diferents propostes que s'estan negociant, no només aquest dimarts al Parlament, sinó ja la setmana passada. De fet, el mateix Jordi Turull ha indicat que els convergents estan disposats a parlar sobre qualsevol fórmula que tendeixi a la unitat, que reforci el caràcter plebiscitari del 27-S. "Ara no hem de convertir això en una cursa de gesticulacions, sinó com ens han demanat les entitats, que en parlem i que hi hagi discreció. Amb tot el respecte per a la proposta que ha fet Quim Arrufat o Marta Rovira, nosaltres ens volem cenyir al que se'ns ha demanat per part de les entitats", ha dit.

Turull ha afegit que CDC no vol posicionar-se ni posar "més pressió pública", perquè el que demana la ciutadania és que la propera vegada que hi hagi un posicionament sigui per anunciar com han acabat les negociacions.

stats