PROCÉS SOBIRANISTA
Política 22/12/2014

CDC refusa l’oferiment d’ERC per blindar Mas

L’ANC insta els partits a posar-se d’acord i reclama que s’anunciï al gener la data de les eleccions

Laia Vicens
3 min

Barcelona“Jo li he dit, sí”. La frase del president d’ERC, Oriol Junqueras, confirmant dissabte a Catalunya Ràdio que ha ofert a Artur Mas cedir-li la presidència de la Generalitat encara que CiU perdés les eleccions plebiscitàries pretenia restar arguments als que defensen una llista unitària per garantir que el lideratge del procés no canviarà de mans. Ahir, ERC insistia, per boca del seu alcaldable per Barcelona, Alfred Bosch, en la idea de ser “generosos”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però CDC no ho ha encaixat pas com un gest de generositat i ahir s’apressava a deixar clar que la solució no passa per aquí. “La prioritat no són els càrrecs ni els partits, sinó poder fer el referèndum que no ens han deixat fer”, va puntualitzar el coordinador general de Convergència, Josep Rull. A parer seu, “és un error” situar el focus del debat al voltant dels futurs càrrecs. “L’enfocament que volem és avançar cap a la independència”, va argumentar. El número dos de CDC va persistir a situar la llista unitària com l’única via per “sortir-nos-en”. Per als convergents, les pròximes eleccions a Catalunya haurien de servir com a substitut del referèndum que l’Estat ha impedit i, per això, han de superar “l’esquema clàssic” electoral. “Si han de servir simplement per proveir un nou Parlament, no ens serveixen”, va sentenciar Rull.

Tot i els recels que ha generat la proposta de Junqueras a CDC, ERC va reafirmar-se en l’oferiment de la mà d’Alfred Bosch, portaveu dels republicans al Congrés. Segons Bosch, tot i que el plantejament de cedir la presidència a Mas pugui semblar “un sacrifici”, en realitat “és un guany”, perquè “ens fa créixer i ser més oberts”. “Ser generosos és una aposta guanyadora”, va afirmar en l’acte de clausura de les Jornades Municipalistes d’ERC.

La tibantor entre Convergència i ERC per les plebiscitàries no afluixa. Davant del pols que mantenen Mas i Junqueras, l’ANC va emplaçar-los a posar-se d’acord abans que acabi el mes de gener per convocar eleccions per al primer trimestre del 2015. En una carta del secretariat nacional a la militància, l’ANC afirma que “és l’hora dels partits”, perquè “ells i només ells” han de buscar un “acord unitari” que desemboqui en un avançament electoral. Quan el trobin, l’ANC hi donarà “tot el suport”. L’Assemblea no es mulla sobre quin ha de ser el full de ruta a seguir i prioritza ara que Mas fixi ja la data de les plebiscitàries. En la missiva adverteixen a Mas que “hi ha temps per convocar-les fins a finals de gener”.

El TSJC es pronuncia avui

Mentrestant, el 9-N encara cueja. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya es reuneix avui per decidir si admet a tràmit les set querelles i 25 denúncies contra Mas, membres del Govern i del Parlament per promoure la votació.

Els verificadors creuen que ETA tira endavant el seu desarmament

La Comissió Internacional de Verificació (CIV), formada per sis representants internacionals que segueixen el final de l’activitat d’ETA, va assegurar ahir que ha rebut informes de la banda armada que afirmen que continua el procés de desarmament i de “posar fora d’ús operatiu les seves armes, munició i explosius”. També destaquen que ETA “ha complert amb el seu compromís de cessar tota mena d’assassinats, atemptats, amenaces i extorsions”. Al seu torn, el govern basc va enviar una proposta a la CIV, en què demana un “desarmament ràpid” a partir d’un “gest unilateral d’ETA” que tindria cobertura “social, internacional i institucional”.

stats