Política 03/10/2016

El ministeri de l'Interior accepta el nom de la nova CDC: Partit Demòcrata Europeu Català

Els associats de la formació hauran de validar ara la denominació

Núria Orriols
2 min
El ministeri de l'Interior accepta el nom de la nova CDC: Partit Demòcrata Europeu Català

BarcelonaLa nova Convergència ja té nom oficial: Partit Demòcrata Europeu i Català (PDEcat). Així ho ha anunciat Pascal amb la resolució del ministeri de l'Interior a la mà, aquest dilluns, després de la reunió de l'executiva del partit. De fet, la mateixa Pascal ja va fer una piulada divendres a la nit anunciant que el nom ja constava al registre de partits però que encara no havien rebut una convocatòria formal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Estem satisfets", ha dit la dirigent després d'ensenyar la resolució en què es dóna al vistiplau a la documentació presentada per la formació. "El ministeri ens ha donat la raó", ha afegit, tot assegurant que s'ha fet "justícia" després que s'hagin rebutjat fins a dues propostes de registre. La nova denominació, però, haurà de ser validada ara pels associats.

Pel que fa el preàmbul –que Interior havia rebutjat per incloure la independència unilateral–, Pascal ha assegurat que no s'ha tocat ni una coma i que simplement s'ha retirat del registre (no és una part obligatòria en els estatuts d'acord amb la llei).

La formació d'Artur Mas acaba així amb el vodevil del nom del partit que va començar ja al congrés fundacional. En aquell moment, els militants de CDC van rebutjar els noms proposats per la direcció (Catalans Convergents i MésCatalunya) i van escollir la denominació Partit Demòcrata Català. Tanmateix, Interior va tombar la seva proposta en considerar que coincidia amb el nom d'altres partits ja registrats, com els seus socis de Demòcrates de Catalunya capitanejats per Antoni Castellà. Llavors, el PDC va intentar canviar l'ordre de les sigles, Partit Català Demòcrata -tal com va publicar l'ARA- però aquesta via no va ser acceptada pel registre de partits. Finalment, es va optar per Partit Demòcrata Europeu i Català, aconseguint així l'aval d'Interior.

Crida al PSC perquè se sumi al procés

Després de la crisi del PSOE del cap de setmana, Pascal ha aprofitat per fer una crida als socialistes catalans perquè se sumin al procés sobiranista. Per a ella, la implosió del PSOE és un indicador al PSC que la sortida al procés polític català només arribarà a través del referèndum sobre la independència i les urnes. "Catalunya il·lusiona, Espanya espanta", ha resumit, asseverant que el PSC s'ha "quedat orfe".

Malgrat les poques possibilitats que l'estat espanyol accepti un referèndum, però, Pascal ha afirmat que no tancaran la porta a pactar la consulta. "Em resisteixo a aixecar-me de la taula", ha dit, "o urnes o urnes".

Debat de política general

Pascal també s'ha referit al debat de política general que els grups parlamentaris afronten aquesta setmana, en què hi ha la voluntat de definir sobre paper el full de ruta anunciat pel president, Carles Puigdemont, en la qüestió de confiança.

A diferència de la CUP, que ha demanat que es posi data i pregunta al referèndum, Pascal ha demanat que a banda de procés sobiranista es parli també d'acció de govern. "Més que parlar de detalls de referèndum, l'aspecte fonamental és que es parli d'acció de govern", ha dit. Així, ha dit que a parer seu les prioritats han de ser també en polítiques socials i econòmiques. Tanmateix, ha considerat que les propostes de resolució les negociarà Junts pel Sí com a grup parlamentari.

stats