LA NEGOCIACIÓ DEL NOU FINANÇAMENT
Política 29/05/2012

Les divergències entre CDC i Unió pel pla B i la Hisenda pròpia, en sis frases

Al llarg de les últimes setmanes han anat apareixent discrepàncies entre els dos partits. Artur Mas –president de la Generalitat–, Jordi Pujol –president fundador de CDC– i Josep Rull –secretari d'organització dels nacionalistes– s'han posicionat a favor de la Hisenda pròpia, mentre que Josep A. Duran i Lleida –líder d'Unió–, Joana Ortega –vicepresidenta del Govern– i Jordi Casas –delegat de l'executiu a Madrid– no la veuen prioritària

Ara
2 min

Barcelona1. Artur Mas, president de la Generalitat: "El camí de la Hisenda pròpia és clar i irrenunciable. La tindrem per la via del pacte o per la via de la pròpia decisió”. Ho va dir al ple del Parlament del 9 de maig. Més tard, en una entrevista a 8TV, va considerar que Espanya diria que no al pacte fiscal i que, per tant, calia encetar el camí "desconegut" cap a la Hisenda catalana per la via unilateral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

2. Josep Antoni Duran i Lleida, líder d'Unió i secretari general de CiU. "L'únic compromís que té amb l'opinió pública és amb el pacte fiscal. Les declaracions de Mas [sobre la Hisenda pròpia] no són meves, són del president de la Generalitat". Així es va desmarcar Duran en declaracions a Onda Cero. Dos dies més tard, després de reunir-se amb Mariano Rajoy a la Moncloa, va afirmar que "no era de sentit comú" plantejar ara aquest tema.

3. Jordi Pujol, expresident de la Generalitat i president fundador de CDC. "No hem de caure en la temptació de fer una proposta [de pacte fiscal] rebaixada per la por que a Madrid no ens l'acceptin. Si de cas ja ens diran allà que no". Es referia a les renúncies que es podrien fer per incloure el PSC al consens. Ho va dir en la presentació del tercer volum de les seves memòries a Terrassa, acompanyat pel secretari d'organització de CDC, Josep Rull.

4. Joana Ortega, vicepresidenta del Govern i destacada dirigent d'Unió. "No és bo llançar una proposta quan encara n'estàs defensant una altra". Es referia al fet que "ara és el moment de recollir el màxim aval polític, ja que ja tenim el social". D'aquesta manera es va mostrar contrària a posar el pla B del Govern sobre la taula "quan encara s'està negociant el pla A".

5. Josep Rull, secretari d'organització de CDC. "Cal sortir del sistema comú, de la Lofca, del cafè per a tots, i anar cap a la relació bilateral amb l'Estat. Tenir una Hisenda pròpia ens ajudaria molt", va assegurar en la presentació del tercer volum de les memòries de Jordi Pujol a Terrassa.

6. Jordi Casas, delegat del Govern a Madrid i destacat membre d'Unió. "En aquest moment, el problema del pacte fiscal el posaria en segon terme. O hi ha un gran acord polític de la centralitat de l'Estat per orientar la sortida d'aquesta crisi o, si no, no parlarem ni de pacte fiscal ni de res", ha considerat aquest dimarts al matí en declaracions a COMRàdio.

stats