TENSIONS A LA FEDERACIÓ
Política 13/02/2015

CDC i Unió de Vic es resignen a fer la llista amb un pacte “per dalt”

Convergència sospesa presentar-se per separat a la capital d’Osona

Joan Serra / Oriol March
3 min
CDC i Unió de Vic es resignen a 
 Fer la llista amb un pacte “per dalt” El grup parlamentari  a Madrid s’esforça a tancar la ferida oberta

BarcelonaEn una setmana convulsa, marcada per la divisió sense precedents del grup parlamentari a Madrid, que ha tensat les relacions entre els socis de la federació, CDC i Unió continuen enrocats en la tria de l’alcaldable de Vic. La confecció de la llista municipal exemplifica unes tibantors que a la capital d’Osona amenacen de derivar en divorci. Fa vuit mesos que convergents i democristians van presentar els seus caps de llista per separat, conscients que encapçalar la candidatura de la federació a Vic -CiU ha guanyat totes les eleccions municipals des del 1979- té una importància estratègica per al futur. Les executives locals, acomboiades per les direccions nacionals, s’han mostrat fermes i, quan només falten tres mesos per a les eleccions municipals, l’escenari no ha variat gens. De fet, CDC i Unió de Vic ja es resignen a l’evidència que el pols per triar l’alcaldable es desencallarà amb un pacte “per dalt”, que els dos socis voldrien que es concretés de manera imminent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els democristians aposten per Josep Arimany, mentre que els convergents promocionen Anna Erra, primera tinent d’alcalde a l’equip de Josep M. Vila d’Abadal. Consultats ahir per l’ARA, tots dos admetien que esperen notícies de les cúpules dels respectius partits. Defensen l’estratègia de les formacions, però són els primers interessats a trobar una sortida a l’atzucac, conscients del desgast electoral que pot implicar allargar una pugna ben visible a nivell nacional. “No ens ajuda”, admeten des de Vic.

Unió es remet als acords de la federació, que permeten conservar el número u en cas de triomf electoral, mentre que CDC recorda que des de fa dos anys l’alcaldia està en mans d’un independent -Vila d’Abadal va estripar el carnet pel seu desacord irreconduïble sobre el procés amb Josep A. Duran i Lleida- i que és el moment d’obrir el debat pel lideratge de la llista en una ciutat tòtem del procés independentista. L’eix nacional aterrarà amb força a la campanya del 24-M i després de les municipals no queda clar què passarà amb la federació, cosa que dóna encara més valor a assegurar-se l’alcaldia.

A Convergència de Vic sempre han defensat que si Unió no cedeix el cap de llista disposen de l’equip, el suport electoral i el context idoni per plantejar un trencament i presentar-se en solitari. “Ens veiem valents per anar sols. I a Barcelona tenen clar aquest missatge”, apunten fonts convergents locals. “Si no ho arreglem conjuntament, haurem de plantejar alternatives perquè anirem fins al final. Volem Erra de candidata”, asseguren a la cúpula de CDC, on també s’ha instal·lat “seriosament” la possibilitat d’anar separats. A Unió, en canvi, més debilitada per la marxa de Vila d’Abadal i els seus afins, no volen ni sentir parlar de fractura. El mateix secretari general i encarregat de la negociació, Ramon Espadaler, ho ha verbalitzat en més d’una ocasió.

Municipals estratègiques

Duran centra esforços a bastir la plataforma Construïm, que pot esdevenir -no ho ha descartat mai- un actor polític a les plebiscitàries. “I tenir regidors i alcaldies és bàsic”, constaten diversos dirigents nacionalistes. El desenllaç “imminent” de la carpeta vigatana segueix tensant la federació.

El grup parlamentari a Madrid s’esforça a tancar la ferida oberta

“Estic convençut que és una crisi reconduïble”, assenyalava ahir a primera hora del matí Pere Macias, cap de files de CDC al Congrés de Diputats. Els diputats de CiU a Madrid es van esforçar ahir a apaivagar el xoc dels dies anteriors, sorgit arran de la votació del pacte antijihadista de dimarts al vespre, en què els representants de Convergència es van abstenir mentre que els d’Unió hi van votav a favor. Això va provocar que Josep A. Duran i Lleida se sentís “desautoritzat”. “Tot està dit. Farem política, que és del que es tracta”, va indicar Josep Sánchez Llibre. El foc, de moment, no s’ha fet més gran.

stats