Política 23/06/2015

CDC i Unió es decanten per canviar el nom del grup a Madrid i designar dos portaveus

Els dos partits mantenen el grup de CiU al Senat però crearan dos subgrups i es dividiran el temps quan opinin diferent

Acn
4 min
Josep A. Duran i Lleida, en el moment de deixar la seu d'Unió. / MANOLO GARCÍA

MadridCDC i Unió busquen a Madrid la fórmula que farà visible el divorci entre les dues formacions. Quan falten cinc plens pel final de la legislatura, les dues formacions opten per un canvi de nom del grup parlamentari i la designació de dos portaveus -previsiblement CDC en la figura de Pere Macias i Unió en la de Josep A. Duran i Lleida-, així com una reubicació dels diputats a l'hemicicle sense abandonar l'espai que ocupen ara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les reunions entre les dues formacions continuen aquest dimarts, en què Macias i Duran i Lleida han mantingut una trobada per acabar de tancar com es materialitza la separació al Congrés. Aquest dimarts també els diputats de CDC han de fer una reunió de grup presidida per Pere Macias. "No farem una batalla campal", afirmen alguns diputats de Convergència que apunten que el més viable és un divorci amistós que alhora serà visible.

Canvi de nom

El mateix Macias ha apuntat que la fórmula que pren força -tot i que encara no està tancada- és un canvi de nom del grup parlamentari, que podria passar-se a dir Grup Parlamentari Català de Convergència i d'Unió, així com la designació dels dos portaveus, un per cada formació. El d'Unió continuarà previsiblement en la figura de Josep Antoni Duran i Lleida, i el mateix Macias, fins ara portaveu adjunt de CiU, assumirà la tasca per CDC.

Reubicació a l'hemicicle

El format de relació que es plantegen és el que van posar a la pràctica ERC, ICV i IU la passada legislatura, quan van compartir grup parlamentari dividint-se el temps de les intervencions i la presència a les comissions. "Segurament caldrà anar a un model d'aquest tipus", ha afirmat Macias, que ha recordat que el reglament del Congrés no permet constituir grups nous un cop iniciada la legislatura.

La visualització de la fractura implicarà també un canvi d'ubicació, que es farà visible als plens. Actualment els diputats de CDC i UDC seuen alternats a l'hemicicle. El nou format compactarà dins de l'espai que ja ocupen al centre del Congrés els d'un i altre partit.

CDC mantindrà la vicepresidència del Congrés

CDC mantindrà a priori la vicepresidència quarta del Congrés que ocupava Jordi Jané fins aquest dilluns, en què va presentar la renúncia a la seva acta com a diputats abans de ser designat nou conseller d'Interior. La vicepresidència quarta va ser fruit de l'acord de repartiment dels llocs de la Mesa a principis de la legislatura entre PP, Grup Socialista i CiU. De fet, el PP té majoria absoluta a la Mesa per imposar qualsevol decisió i el lloc que ocupava Jané va ser cedit pel Grup Socialista.

Els portaveus dels del PP i del PSOE al Congrés, però, ja han apuntat fora de micròfon que no tenen cap inconvenient en què CDC mantingui aquesta vicepresidència. També ho ha fet el president del Congrés, Jesús Posada, que ha apuntat que la designació del successor de Jané tindrà lloc previsiblement al pròxim ple.

Pere Macias ha apuntat que la previsió de CDC és que el nou vicepresident sigui nomenat al primer mes de juliol i ha recordat que l'acord de principi de legislatura entre CDC i Unió en aquesta matèria és que hi hagi un representant de CDC a la Mesa del Congrés i un d'Unió a la del Senat.

Amb tot, CDC encara no ha anunciat quin dels seus diputats assumirà aquesta responsabilitat. La vicepresidència quarta dóna accés a les decisions sobre l'admissió o no d'iniciatives dels grups i el calendari de plens del Congrés dels Diputats.

CDC i UDC mantenen el grup al Senat, però crearan dos subgrups

CDC i UDC mantindran el format del grup parlamentari i crearan dos subgrups al Senat que evidenciaran el trencament entre les dues formacions, segons ha explicat aquest dimarts el cap de llista de CDC i fins ara portaveu del grup de CiU, Josep Lluís Cleries. Les dues formacions es dividiran el temps de les intervencions en aquelles qüestions en què no estiguin d'acord. "Hi haurà un acord en cada cas en funció del que fem", ha dit Cleries, que ha recordat que el divorci s'està produint de manera "amistosa i cordial".

Formalment, el grup al Senat es continuarà denominant grup de CiU. Segons Cleries, el fet que no es puguin crear grups nous després de l'inici de la legislatura obligaria a que un dels dos partits vagi al Grup Mixt, però aquesta és una fórmula que no agrada a cap de les dues formacions.

"Per tant actuarem com dos subgrups, el de CDC i el d'UDC, i en aquelles qüestions on haguem de manifestar les nostres diferències ens dividirem el temps i hi haurà dues intervencions", ha explicat abans d'assegurar que "el més lògic" és "mantenir el grup parlamentari fins al final de la legislatura".

És el fruit de la reunió que Cleries ha mantingut aquest dimarts amb el portaveu adjunt i senador d'UDC Salvador Sedó. Implica també que els senadors es canviaran els escons i es reubicaran per agrupar-se segons el partit.

CDC té 10 senadors al Senat, mentre que UDC en té 3. Dels tres d'UDC, un ocupa una vicepresidència de la Mesa que mantindrà, de la mateixa manera que CDC mantindrà també la vicepresidència del Congrés després de la sortida de Jordi Jané.

stats